An energy system simulation of Turkey with alternative scenario options - Leblebicioğlu, Emre (My University, 2021)
ALTERNATİF SENARYO SEÇENEKLERİYLE TÜRKİYE’NİN ENERJİ SİSTEM SİMÜLASYONUFosil yakıtlardan enerji üretimi, ulaşım, popülasyonun artması ve sanayileşme ile birlikte küresel ısınmaya neden olan karbon emisyonunun artmasının en temel nedenlerinden birisidir. Bu yüzden karbon ayak izinin düşürülmesi, iklim değişikliği ile mücadelede oldukça önemlidir. Bundan dolayı, araştırmacılar fosil yakıtlar ile elektrik üretiminden yenilenebilir kaynakalara olan geçişi planlamak için çeşitli enerji senaryoları oluşturmaktır. Yenilenebilir elektrik üretiminin artması gelişmekte olan ülkeler için kolay değilidir. Türkiye de gelişmekte olan bir ülkedir ve yenilenebilir elektrik payını arttırmak istemektedir. Bu sebepten dolayı, Türkiye’nin enerji stratejilerini analiz ve simule etmek için çeşitli senaryolara ihtiyaç vardır.Bu çalışma, Türkiye’de temiz enerji geçişi için bir yol haritası oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma, yenilenebilir tabanlı enerji senaryolarının teknik ve fizibilite analizi ile ilgilidir. Bu tez çalışmasında, bir enerji simülasyonu ve analiz olan EnergyPLAN ile çeşitli enerji senaryoları oluşturulmuştur. Türkiye’nin mevcut enerji sistemi analiz edilerek bir referans enerji senaryosu ve %100 yenilenebilir enerji senaryosu gibi alternatif enerji senaryoları oluşturulmuştur. EnergyPLAN, belirlenen senaryoları saatlik enerji üretim verileriyle, belirli bir zaman aralığında analiz eder. Oluşturulan birbirinden farklı enerji senaryolarının analizi ve simülasyonu ulusal enerji planlanmasına katkı sağlayabilir. Bu çalışmanın sonuçları, Türkiye için yüksek yenilenebilir elektrik payının önemli miktarda yatırım ve teknik bir altyapı ile mümkün olduğunu göstermektedir.Sonuç olarak, bu tez çalışmasının bulguları Türkiye’nin elektrik üretimi için yüksek yenilenebilir enerji artışının herhangi bir soruna sebep olmadan uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Bu çalışma çeşitli özgün enerji senaryolarıyla birlikte, EnergyPLAN yapılan en güncel çalışmadır ve temiz enerji geçişi ile ilgili çalışan araştırmacılara da katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

AN ENERGY SYSTEM SIMULATION OF TURKEY WITH ALTERNATIVE SCENARIO OPTIONSEnergy generation by fossil fuels plays one of the leading roles to increase carbon emissions, which cause climate change along with fossil fuel-based vehicles, growing population, and industrialization. Therefore, decreasing carbon foot-step is significant to deal with climate change. That is why researchers create various energy scenarios to plan a transition from fossil-based electricity production to renewable electricity. Increasing the share of renewable electricity is not easy to perform for developing, relatively big countries. Turkey is also a developing country and wishes to increase renewable electricity share. Thus, various scenarios for the future are needed to analyze and simulate to shape Turkey's energy strategies.This study aims to create a roadmap for Turkey's clean energy transition. The study is about the technical and feasibility analysis of renewable-based energy scenarios, which can be created by limiting fossil-based energy production. In this study, the various energy scenarios were created by Energy PLAN, which is an energy simulation and analysis program. A reference energy scenario was created by analyzing Turkey's existing energy systems, and different alternative scenarios such as a 100% renewable energy scenario were created and analyzed. EnergyPLAN analyzes determined scenarios by hourly energy production data in a specific time slice. Analysis and simulation studies of the created various energy scenarios can contribute to the national energy planning. The study results showed that the share of high renewable electricity is possible for Turkey by technical infrastructure and a significant amount of investment.As a result, this study's findings depict how the high renewable energy integration of Turkey can be efficiently performed without any problems in energy consistency and sustainability. This study, which is the most current energy study for Turkey via EnergyPLAN with the alternative scenario options, can contribute to the clean energy transition research.
Keywords: Energy Modelling; Energy Planning; Energy policy; Energy System Simulation; EnergyPLAN; Enerji Modelleme; Enerji Planlama; Enerji politikası; Enerji Sistem Simulasyonu; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Renewable Energy; Renewable energy sources; Turkey; Türkiye; Yenilenebilir Enerji EnergyPLAN; Yenilenebilir enerji kaynakları