Beşar esad döneminde Suriye’nin Rusya’ya yönelik politikası - Myrzaibraimov, Samagan (My University, 2007)
BESAR ESAD DÖNEMİNDE SURİYE’NİN RUSYA’YA YÖNELİK POLİTİKASI Besar Esad döneminin ilk yıllarında Suriye, geleneksel müttefiki olan Rusya ile sıradan bir iliski kurmustur. 2003 yılından itibaren Rusya ile daha yakın iliskiler kurmaya baslayan Besar yönetimi, 2005’te Besar’ın Rusya gezisiyle birlikte Rusya ile iliskilerini üst düzeye çıkarmıstır. Bu gezi iki ülke arasındaki çok boyutlu iliskilerin gelismesini hızlandırmıstır. Suriye’nin Rusya’ya yakınlasma politikasının bas nedenlerini, Suriye’nin rejim temelindeki ülke içi istikrarının korunması, Ortadogu’daki gelismeler temelindeki dıs faktörler ve Rusya’nın bölgeye ve Suriye’ye bakıs açısı olusturmaktadır. Günümüzde Suriye’nin Rusya’ya karsı duydugu ihtiyacın yanında Rusya’nın da Suriye’ye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu karsılıklı gereksinim, iki ülkeyi geçmiste oldugu gibi gelecekte de iyi iliskiler kurmasını gerektirecektir

THE POLITICS OF SYRIA TOWARD RUSSIA ANDER BASHAR ASSAD In the early period of Bashar Assad, Syria established an ordinary relationship with Russia which has been its traditional ally. Administration of Bashar from the year of 2003, began to contact closer relations after Bashar’s official visit to Russia. This visit accelerated multi dimensions relationships between two countries. Main reasons of Syria to approach to Russia can be summed as: Protect of Syria its domestic stability, external factors on the base of developments in the Middle East. Finally Russia’s views of Syria. Nowadays besides need of Syria to Russia, also Russia needs to Syria. This mutual need will require to establish good relationship in the future as well as in the past
Keywords: Ortadoğu_Siyaset ve Yönetim; Siyaset ve Yönetim_Tarih; Suriye_Dış İlişkiler_Rusya