Dünyada ve Türkiye’de seçim ittifakları : nedenleri ve sonuçları - Şençelebi, Ceren (My University, 2021)
Seçim ittifakları liberal demokrasilerde yaygın bir olgudur. Partiler, kampanya stratejilerini eşgüdümleyerek ederek ve hatta bazen siyasi programlarını uyumlu hale getirerek, parlamentoda daha fazla sandalye kazanma ve hükümette koalisyon ortağı olma şanslarını en üst düzeye çıkarmaya çalışırlar. Bu tezin ana konusu, çeşitli hükümet, parti ve seçim sistemlerindeki seçim ittifakları ya da koalisyonlarının nedenlerini ve sonuçlarını incelemektir. Bu çalışma, seçim ittifaklarını temel sorun haline getirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde seçim ittifakları ve seçim koalisyonları kavramlarının kapsamı ve anlamı açıklanacaktır. Ayrıca, bu çalışma seçim ittifaklarının kazanımlarını ve kayıplarını tartışmaktadır. Farklı seçim ittifakları modelleri kategorik olarak açıklanmaktadır. Daha sonra, farklı siyasi ortamlardaki seçim ittifaklarının nedenleri ve etkileri açıklanacaktır. Ayrıca, Türkiye'deki seçim işbirlikleri ve ittifaklar üzerinde de durmaktadır. Son bölümde ise seçim ittifaklarının sebep ve sonuçlarına ilişkin gözlemler karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir.

Electoral alliances are a common phenomenon in liberal democracies. By coordinating their campaign strategies and sometimes even by harmonizing their political programmes, parties try to maximize their chances to win more seats in the parliament and to become a coalition partner in the government. . The main subject of this thesis is to examine the causes and consequences of electoral alliances or coalitions in various governmental, party, and electoral systems. This study aims to make electoral alliances the main problem. In the first part of the study, the scope and meaning of the concepts of electoral alliances and electoral coalitions will be explained. Moreover, this study discusses the advantages and disadvantages of electoral alliances. The different model of electoral alliances are categorized.Then, the causes and effects of electoral alliances in different political settings will be explained. It also elaborates on the electoral cooperations and alliances in Turkey. In the last section, observations on the causes and consequences of electoral alliances will be evaluated comparatively.
Keywords: Comparative Politics; Election Systems; Elections; Karşılaştırmalı Siyaset; Political Coalitions; Political science; Seçim İttifakları; Seçim Sistemleri; Seçimler; Siyasal bilim; Siyasal Koalisyonlar; Turkey; Türkiye; Türkiye Electoral Alliance