TÜRKİYE’DE İÇME SULARINDA DÖTERYUM KONSANTRASYONU - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Döteryum çeşitli moleküllerin ve suyun yapısında mevcuttur. Doğal sular H2O ve D2O karışımıdır. Doğal içme sularının döteryum konsantrasyonu coğrafi farklılıklara göre bölgeden bölgeye değişmektedir. Buda vücut sıvılarında döteryum konsantrasyonunun farklı olmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bir kişide kanda döteryum konsantrasyonu yaklaşık olarak 150 ppm civarındadır. Bu miktar yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir. Döteryumun, hayvan ve bitki hücresinin normal büyümesi için gerekli olduğu gösterilmiştir. Bu pilot çalışmada Türkiye'nin 7 farklı bölgesinin 29 ilinden elde edilen toplam 100 adet su örneğinde döteryum tayini yapılmıştır. Döteryum konsantrasyonunun 147 ppm ile 152 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. Daha sonra yapılacak detaylı araştırmalarla Türkiye sularının döteryum haritasının çıkarılması ve bu bölgelerde sıklıkla rastlanılan hastalıkların sudaki döteryum konsantrasyonu ile ilişkisinin araştırılması, halk sağlığının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara önemli katkılar sağlayacaktır

Deuterium exists as a component of various molecules and natural water. The natural water is a mixture of H2O and D2O. Deuterium concentration of natural water varies from region to region depending on the geographical differences. This situation causes different deuterium concentrations in body fluids. Deuterium concentration is approximately 150 ppm in healthy human blood. This value can change depending on the age and sex. It has been revealed that, deuterium is essential for normal growth of animal and plant cells. In this pilot study, deuterium concentrations were determined in a hundered water samples obtained from 29 cities of 7 different regions of Turkey. Deuterium concentrations were found to be between 147-152 ppm. In the future, by the detailed researches that obtain the deuterium map of water in Turkey and their regional relation to the frequently encountered diseases will provide an important contribution to public health improvement
DEUTERIUM CONCENTRATIONS OF DRINKING WATERS IN TURKEY
Keywords: Çevre Mühendisliği; Çevre Çalışmaları