Ekonomik büyüme stratejisi ve mali krizler: Güney Kore ve Türkiye örnekleriyle - Park, No-Eung (My University, 2005)
1990'lı yıllarda birçok gelişmekte olan ülkede mali kriz meydana gelmiştir. Bu çalışmada söz konusu ülkelerde uygulanan ekonomik büyüme stratejisi ile mali kriz arasındaki bağlantı incelenmeye çalışılmıştır. 1990'lı yıllarda mali krizin ortaya çıkışında birçok gelişmekte olan ülkede uygulanan dış kaynağa dayalı, ihracata dönük ve sanayileşmeye yönelik ekonomik büyüme stratejisi ve 1990'lı yılların başlarında mali serbestleşme ile birlikte söz konusu ülkelerde yoğunlaşan kısa süreli sermaye girişlerinin büyük bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Çalışma için kullanılan yöntem mali kriz öncesi ve sonrası bazı ekonomik göstergelerin karşılaştırılması, krizlerin ortaya çıkış biçimini sorgulama, Güney Kore ve Türkiye, iki ülkedeki mali krizleri örnek olarak incelemek biçimindedir. Çalışmada kullanılan göstergeler arasında kısa vadeli dış borç stokunun toplam dış borç stoku içindeki payı, kısa vadeli dış borç stokunun rezerve oranı, cari açığın GSYİH'ya oranı, ihracatın GSYİH'ya oranı, birim emek maliyeti, reel kur, reel ücret, kamu dengesi v.s. yer almaktadır. Name and Surname :No-Eung PARK Field :Economics Programme :International Economics Supervisor :Assistant Professor Mehmet ŞİŞMAN Degree Awarded and Date :Doctor-April 2005 nancial Crises, Economic Growth Strategy, Overproduction, South Korea

ECONOMIC GROWTH STRATEGY AND FINANCIAL CRISES: In the Cases of South Korea and Turkey In the 1990's financial crises occured in some developing countries. This paper analizes the connection between economic growth strategy and financial crises in developing countries. The paper emphasizes that the export and industrialization-oriented economic growth strategy which was supported by external finance and lot of short-term capital inflows by financial liberalization in the early 1990's played a significant role in the onset of the financial crises in the developing countries. The comparison of economic data before and after financial crises is the main method of this study in the analysis of the causes of financial crises in relation to real sectors in two countries and the cases of the financial crises of South Korea and Turkey. The data used in the study are ratio of short-term external debt to total debt, the ratio of short-term external debt to foreign reserves, the ratio of the current account to nominal GDP, the ratio of the export to nominal GDP, unit labor costs, real exchange rates, real wages, fiscal balance and so on.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi_Güney Kore; Ekonomi_Türkiye; Ekonomik Büyüme; Ekonomik kalkınma ve büyüme; Mali Krizler