İhtiyari dava arkadaşlığı - Saçar, Ömer Faruk (My University, 2021)
İhtiyari dava arkadaşlığında, birden fazla davanın aynı yargılamada görülmesi söz konusudur. Birden fazla davanın birlikte görülmesine bağlı olarak davanın taraflarında da çokluk meydana gelecektir. Esasında bu davaların ayrı ayrı açılıp farklı yargılamalarda görülme imkânı vardır. Ancak bazı amaçlar çerçevesinde, kanun koyucu davaların birlikte görülmesine imkân tanımıştır. İhtiyari dava arkadaşlığında kural olarak davanın açılması sırasında bir dava arkadaşlığı meydana gelir. Ancak davaların devamı sırasında da ihtiyari dava arkadaşlığı meydana gelebilir. Bu hususlar genel olarak birinci bölümde incelenmiştir. İhtiyari dava arkadaşlığının olabilmesi için birden fazla dava arasında belirli nitelikte ilişki olması gerekir. Bunlara ihtiyari dava arkadaşlığı halleri adı verilir. HMK’de bunlar açıkça düzenlenmiştir. Bunun yanında davaların birlikte görülmesi bakımından bazı usul hukuku kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bu kuralların ihtiyari dava arkadaşlığı kapsamında düzenlenmemesine rağmen davaların birlikte görülebilmesi için dikkate alınması gerekir. Örneğin, farklı görevli mahkemenin alanına giren uyuşmazlıkların ihtiyari dava arkadaşlığı kapsamında birlikte görülüp görülemeyeceği gibi. İhtiyari dava arkadaşlığı halleri ve ihtiyari dava arkadaşlığının usul hukukuna ilişkin şartları ikinci bölümde incelenmiştir. İhtiyari dava arkadaşlığının özelliği, davaların ve dava arkadaşlığının birbirinden bağımsız olmasıdır. Davalar birlikte görülürken bağımsızlığın da korunması gerekir. Birbirinden bağımsız olmalarına rağmen, davaların birlikte görülmelerinin bazı doğal sonuçları bulunmaktadır. Buna örnek olarak, dava arkadaşlarından birinin getirdiği dava malzemesinin diğer dava arkadaşlarına etki edip etmeyeceği hususundan bahsedilebilir. Bu çerçevede hangi durumlarda bağımsızlığın korunacağı hangi durumlarda istisna olacağı hususları üçüncü bölümde ele alınmıştır.

In permissive joinder of parties more than one case heard in the same trial. Due to the fact that more than one case heard together, there will also be plurality of parties. In fact, these lawsuits can be filed separately and heard in different jurisdictions. However, the legislator allowed these cases to be heard together for some purposes. In principle, joinder of parties occurs at the time of the filing of the lawsuit. However, permissive joinder of parties can also occur during litigation. These issues are generally examined in the first chapter. There must be a certain kind of relationship between more than one case in order to have permissive joinder of parties. These are called permissive joinder of parties states. Those are clearly regulated in the CCP. In addition, some procedural rules should be looking out for in order to hear cases together. Although these rules are not regulated within the scope of permissive joinder of parties, they must be taken into account. For example, whether the disputes that fall under the jurisdiction of different courts can be heard together within the scope of permissive joinder of parties. In the second part, the states of permissive joinder of parties and the conditions related to procedural law are also examined. The feature of permissive joinder of parties is that cases and litigation are separated. Although these cases are heard together, this separation must be guarded. In addition to the rule of separation, some consequences will naturally emerge from the hearing of cases together. For example, whether the case material brought by one of the co-defendants has an impact on the other co-defendants. In this context, we will discuss in the third section whether these separation will be guarded or not case by case.
Keywords: Civil law; Dava arkadaşlığı; davaların bağımsızlığı; ihtiyari dava arkadaşlığı; Joinder of parteies; Medeni hukuk; permissive joinder of parties; separation of the cases