Çocukları meslek lisesinde öğrenci olan ailelerin gelişiminde okulun etkisi - Karakoç, Melike (My University, 2010)
ÇOCUKLARI MESLEK LİSESİNDE ÖĞRENCİ OLAN AİLELERİN GELİŞİMİNDE OKULUN ETKİSİ Değişen ve sürekli gelişen dünyamızda, henüz sosyal gelişimlerini tamamlayamayan, gündemi ve yenilikleri takip edebilecek kültürel seviyeye gelememiş, hatta okuma yazma bilmeyen velilerin olduğunu kabul etmeliyiz. Çağın bu kadar gerisinde kalarak böyle bir dünyada çocuk yetiştirmek durumunda kalan velilerimiz zor durumdadır. Televizyon programları ve haberler dışında dış dünya ile hiçbir ilişkisi olmayan, bunun yanında çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olan veliler, çocuklarını koruma ve yetiştirme konusunda eksikliklerinin farkındadırlar. Bunun çaresi olarak çocuklarını güvendikleri bir kurum olan okullara emanet etmişlerdir. Ancak evde, aile ile pekiştirilmeyen bir kazanımın, öğrenci için kalıcı olması beklenemez. Bu anlamda okullar, sadece öğrencilerin eğitimlerini üstlenmekle kalmamalı, velilerin yetersiz oldukları alanları da tespit ederek onların da gelişimlerine katkı sağlamaları gerekmektedir. Bu araştırmanın evrenini, 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında, İstanbul ili Maltepe ilçesinde meslek liselerinde okuyan 10., 11. ve 12. sınıf öğrenci velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; belirtilen evrenden rastgele seçilen meslek liselerinde öğenim gören 300 adet 10., 11. ve 12. sınıf öğrenci velileri oluşturmaktadır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. veli, gelişim, okul

VOCATIONAL HIGH SCHOOL STUDENTS WITH CHILDREN FAMILY SCHOOL IN THE EDEVELOPMENT IMPACT Constantly changing and evolving world, we can not yet completed their social development, and innovation agenda to follow could not come to the cultural level, even illiterate parents do not have to accept that. In a world such as the age that children stay behind to train parents in the case of the bad condition. Apart from television programs and news that does not have any contact with the outside world, as well as parents in a very serious economic difficulties, child protection and are aware of deficiencies in training. As relief, they trust that their children have been entrusted to the school as an institution. But at home with the family of a gain that was not reinforced, students can be expected to be permanent. In this sense, schools, but should only undertake the training of students, parents also identified areas in which they are insufficient, they should contribute to the development. The scope of this study, Education in 2009-2010, studying at vocational schools in the district of Maltepe, Istanbul 10, 11 and 12 parents of students constituted. The subjects of the study, stated in vocational high schools were selected randomly from the universe of items on strain 300 10, 11 and 12 parents of students constituted. Applied to subjects in the analysis of the data obtained from surveys using SPSS statistical software was used. Findings have been obtained and interpreted to create tables. Key words: parents, development, school
Keywords: Meslek Liseleri; Meslek Seçimi_Eğitim