Türkiye’de yetişen aynısefa (calendula officinalis l.) bitkisinin kuersetin ve rutin içeriğinin kromatografik ve spektrofotometrik yöntemler ile tayini - Balıkçı, Yavuz (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada Türkiye’de yetişen Calendula Officinalis L. bitkisi için üç farklı ekstraksiyon yöntemi kullanılmış örneklerin içerdikleri rutin ve kuersetin varlığı ters fazlı yüksek perfomanslı sıvı kromatografisi ve diod dizi detektör ile belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hareketli faz bileşenleri olarak A: 0,025M KH2 PO4 / H3 PO4 tampon çözeltisi (pH: 2,50) ve B: Asetonitril (ACN) kullanılmıştır. Bu iki çözücü ile farklı dereceli elüsyon uygulamaları yapılmıştır. En uygun dereceli elüsyon sistemi Rutin ve kuersetin pik alıkonma zamanı ve en yakın piklerin ayrılmaları göz önüne alınarak belirlenmiştir. RP-HPLC sistemi: Phenomenex Luna C18 (2) 4,6 mm x 250 mm, 5 µm kolon, λ=256 nm dalga boyu ve diod dizi dedektör (DAD) kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuçlar: Ekstraksiyon işlemi hızlandırılmış çözücü ekstraksiyonu, ultrasonik banyo destekli ekstraksiyon ve maserasyon tekniği ile gerçekleştirilmiş; ekstraksiyon çözücüsü olarak metanol ve etanol kullanılmıştır. Rutin için kalibrasyon eğrisi y=2208x+65,09 ve R2=0,9998: Kuersetin için kalibrasyon eğrisi y=3272x+78,56ve R2=0,9999 olarak bulunmuştur. Ultrasonik banyo ekstraksiyon tekniği ile Rutin miktarı etanol çözeltisinde 18,00 ± 1,39 mg/ g petal; metanol çözeltisinde ise 33,10 ± 0,37 mg/ g petal olarak bulunmuştur. Maserasyon tekniği ile etanol çözeltisinde 8,90 ± 0,50 mg/ g petal; metanol çözeltisinde 15,10 ± 4,00 mg/ g petal olarak bulunmuştur. Kuersetin miktarı metanollu çözeltide HCL ile hidroliz sonucunda, petalde (örnek I) 4,90 ± 1,00 ve petal+kapitulumda (örnek II) 5,50 ± 1,49 mg/ g olarak saptanmıştır.

Objective: Three different extraction methods were applied for the determination of rutin and quercetin in Marigold (Calendula Officinalis L.) cultivated in Turkey by reversed phase high pressure liquid chromatography using diod array detection.Materials and Methods: Chromatographic analysis was performed using mobile phase consist of A: 0,025M KH2 PO4 / H3 PO4 buffer solution at (pH: 2,50) and B: Acetonitrile (ACN) with a gradient elution system. Column was Phenomenex Luna C18 (4,6 mm x 250 mm, 5 µm kolon) Eluents were monitored by DAD detector at 256 nm.Results and Conclusion: Ethanol and methanol extracts of freeze dried flowers of marigold were prepared by ultrasonic assisted extraction and maceration technique. Calibration curve was constructed by plotting average peak area against rutin and quercetin concentrations and the regression equations were computed. Linear relationship was evaluated using the least square method. Linear regression equation was y=2208x+65,09 with a correlation coefficient of R2=0,9998 for Rutin. Linear regression equation was y=3272x+78,56 with a correlation coefficient of R2 =0,9999 for quercetin. Rutin amount was founded as 18,00 ± 1,39 mg/ g petal in the ethanolic solution using ultrasonic assisted extraction technique, and 33,10 ± 0,37 mg/ g petal in the methanolic solution using ultrasonic assisted extraction technique. Rutin amount was founded as 8,90± 0,50 mg/ g petal in ethanolic solution and 15,10 ± 4,00 mg/ g petal in methanolic solution by mesaration. Quercetin amount was founded as 4,90 ± 1,00 mg/ g petal (sample I) and, 5,50± 1,49 mg/ g petal + capitulum sample (sample II) in the solution of methanolic HCl, as a result of acidic hydrolysis.
Keywords: aynısefa; Calendula Officinalis L; Chemistry, Analytic; ekstraksiyon; extraction; HPLC-DAD; HPLC-DAD Rutin; Kimya, Analitik; Marigold; Rutin