Koklear implant kullanıcılarında akustik değişim kompleksinin incelenmesi - Öztürk, Nezafet (My University, 2021)
Koklear İmplant Kullanıcılarında Akustik Değişim Kompleksinin İncelenmesiÖğrencinin Adı : Nezafet ÖztürkDanışmanı : Prof. Dr. Ayça ÇiprutAnabilim Dalı : KBB Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları ProgramıAmaç : Akustik Değişim Kompleksi (ADK), akustik uyaranın kortikal düzeydeki fark edilebilirliğini ölçmemizi sağlayan olayla ilişkili bir potansiyeldir. Çalışmanın amacı, sensörinöral işitme kaybı (SNİK) ve işitsel nöropati spektrum bozukluğu (İNSB) olan koklear implant kullanıcılarında ADK’yı güvenilir bir şekilde kaydedilip kaydedilemeyeceğini belirlemek ve koklear implant kullanıcılarında ADK ile konuşma algısı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Gereç ve Yöntem : Çalışmaya sensörinöral işitme kaybı olan 21 Kİ kullanıcısı, İNSB'li 23 Kİ kullanıcısı ve 20 normal işiten birey (7-18 yaş arası) katılmıştır. Spektral çözünürlük kabiliyetleri, Spectral Temporally Modulated Ripple Test (SMRT) kullanılarak değerlendirilmiştir. Sessiz ortamda konuşma ayırt etme kabiliyetleri konuşmayı anlama testi (KAT) ve konuşmayı alma eşiği (KAE) ile değerlendirilmiştir. ADK yanıtları ise konuşma uyaranı (/ ui/ ) kullanılarak kaydedilmiştir.Bulgular : İNSB grubuyla ve SNİK grupla, normal işiten bireyler karşılaştırıldığında, ADK P1-N1-P2 latansları önemli ölçüde uzamıştır. SMRT ve KAT puanları, SNİK ve İNSB grupları arasında farklılık göstermemiştir, ancak her iki grubun puanları normal işiten katılımcıların puanlarından önemli ölçüde düşük bulunmuştur. ADK yanıtları ve SMRT skorları, SNİK'li hastalar için anlamlı şekilde korelasyon göstermiştir. İşitsel yoksunluk süresi, İNSB grubunda KAT, SMRT ve ADK P1 latansı ile anlamlı olarak ilişki göstermiştir.Sonuç: ADK Kİ kullanıcılarında güvenilir bir şekilde kaydedilebilmektedir. ADK, SMRT ve KAT sonuçları, Kİ kullanıcıları arasında gözlemlenen konuşma algısındaki bazı farklılıkları açıklamaya yardımcı olabilmektedir.

Assessment of Acoustic Change Complex at Cochlear Implant UsersStudent Name : Nezafet ÖZTÜRKName of Supervisor : Prof. Dr. Ayça ÇİPRUTObjective : The Acoustic Change Complex (ACC) is an event related potential which provides a measure of stimulus differentiation at the cortical level. The objectives of this study were to determine whether the acoustic change complex could be reliably recorded in cochlear implant recipients with sensorineural hearing loss and auditory neuropathy spectrum disorder (ANSD) and to explore the relationship between ACC and speech perception in cochlear implant users.Material and methods : 21 CI users with sensorineural hearing loss (SNHL), 23 of CI users with ANSD and 20 normal hearing participants (age range 7-18) took part in the study. Spectral resolution abilities were evaluated by using Spectral Modulated Ripple Test (SMRT) Speech disrimination scores (SDS) were obtained in quiet. The ACC responses were elicited with speech stimuli (/ ui/ ).Results : ACC P1-N1-P2 latencies were significantly delayed in ANSD group when compared with normal hearing and SNHL groups. SMRT and SDS scores did not differ in SNHL and ANSD groups but they were significantly lower than normal hearing subjects’ scores. The ACC and SMRT scores were significantly correlated for patients with SNHL. Duration of auditory deprivation was significantly correlated with SDS, SMRT and ACC P1 latency in ANSD group.Conclusion : Results indicate that the ACC can be reliably recorded in CI users. ACC, SMRT and SDS results can help to explain some of the variations in speech perception observed among CI users.
Keywords: acoustic change complex; akustik değişim kompleks Cochlear implant; Cochlear implant; Health; Hearing aids; İşitme cihazları; Koklear implant; Kulak-Burun-Boğaz Bilimi; Otolaryngology; Sağlık; spectral resolution; spektral çözünürlük