Federal Reserve’s soft landing strategy : a regime-specific analysis using tvar, local projections, and state-dependent models - Acar, Nilüfer (My University, 2025)
Fed’in yumuşak iniş stratejisi : tvar, yerel projeksiyonlar ve duruma bağlı modellerle rejim-temelli bir analiz Bu çalışma, 1960–2019 dönemi için Amerika Birleşik Devletleri’ne ait temel makroekonomik göstergeler üzerinde para politikasının rejime bağlı etkilerini incelemekte ve özellikle yumuşak iniş (soft landing) senaryolarına odaklanmaktadır. Makroekonomik dinamiklerdeki olası doğrusal olmayanlıkları ve iletim mekanizmasındaki asimetrileri yakalayabilmek amacıyla, analiz üç tamamlayıcı ampirik yöntemle gerçekleştirilmiştir: Eşikli Vektör Otoregresyon (TVAR), standart Yerel Projeksiyonlar (LP) ve etkileşim terimleri içeren Duruma Bağlı LP modeli. Ampirik bulgular, parasal şokların yüksek enflasyon rejimlerinde daha güçlü ve kalıcı dezenflasyonist etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, işsizlik üzerindeki etki de yüksek enflasyon rejimlerinde daha belirgin ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Düşük enflasyon rejimlerinde ise tepkiler sınırlı kalmaktadır. Bootstrap tabanlı istatistiksel testler, rejime özgü impulse-response fonksiyonları arasındaki farkların çoğu tahmin ufkunda istatistiksel olarak anlamlı olduğunu doğrulamaktadır. Elde edilen sonuçlar, para politikasının etkinliğini değerlendirirken mevcut makroekonomik rejimin dikkate alınmasının kritik önem taşıdığını ortaya koymaktadır. Politika perspektifinden değerlendirildiğinde, bulgular, enflasyonla mücadele çabalarının başarısının baskın enflasyon rejimine sıkı biçimde bağlı olduğunu ve yumuşak inişin, rejime duyarlı politika stratejileri altında daha uygulanabilir bir senaryo olduğunu göstermektedir.

Federal Reserve’s soft landing strategy : a regime-specific analysis using tvar, local projections, and state-dependent models This study investigates the regime-dependent effects of monetary policy on key macroeconomic indicators of the United States over the period 1960–2019, with a particular focus on soft landing scenarios. To capture potential nonlinearities in macroeconomic dynamics and asymmetries in the transmission mechanism, the analysis employs three complementary empirical approaches: Threshold Vector Autoregression (TVAR), standard Local Projections (LP), and a State-Dependent LP model incorporating interaction terms. The empirical findings reveal that monetary policy shocks generate stronger and more persistent disinflationary effects during high-inflation regimes. Similarly, the impact on unemployment is also more pronounced and statistically significant under high-inflation conditions. Bootstrap-based statistical tests confirm that the differences between regime-specific impulse response functions are statistically significant across most forecast horizons. The results highlight the critical importance of accounting for the prevailing macroeconomic regime when evaluating the effectiveness of monetary policy. From a policy perspective, the findings suggest that the success of disinflation efforts is closely tied to the dominant inflation regime, and that achieving a soft landing appears more feasible under regime-sensitive policy strategies.
Özet Fed’in yumuşak iniş stratejisi : tvar, yerel projeksiyonlar ve duruma bağlı modellerle rejim-temelli bir analiz
Keywords: Economics; Ekonomi; Enflasyon; Eşik VAR; Inflation; İşsizlik; Local Projections; Macroeconomic Responses; Makroekonomik Tepkiler Monetary Policy; Monetary policy; Para politikası; Regime Switching; Rejim Değişimi; Soft Landing; Threshold VAR; Unemployment; Yerel Projeksiyonlar; Yumuşak İniş