Öğretmenlerin bakış açısından Hollanda’da eğitimde çokkültürlülük - Yıldız, Emine (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, Hollanda’da ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin çokkültürlü eğitime ilişkin düşüncelerini belirlemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseniyle yürütülen çalışmaya, Rotterdam şehrinde yer alan iki farklı ilkokulda görev yapan toplam on iki öğretmen katılmıştır. Katılımcılar, farklı millet ve kültürlerden öğrencilerin bulunduğu okullarda görev yapmaları göz önünde bulundurularak amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veriler, öğretmenlerin çokkültürlü eğitime yönelik düşüncelerini ortaya koymak amacıyla hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda, öğretmen görüşleri on üç tema altında gruplandırılmıştır. Bu temalar arasında çokkültürlü eğitime yönelik tanımlar, sınıf içi ve dışı uygulamalar, öğretmen yeterlilikleri, avantaj ve dezavantajlara ilişkin görüşler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ile çokkültürlü eğitimin geleceğine yönelik değerlendirmeler yer almaktadır. Araştırma, öğretmenlerin çokkültürlü eğitim konusundaki farkındalıklarını, uygulamalarını ve karşılaştıkları güçlükleri ortaya koyarak, bu alanda yapılacak çalışmalara ve eğitim politikalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

The aim of this study is to explore the perceptions of primary school teachers in the Netherlands regarding multicultural education. The research was conducted using a qualitative phenomenological design and included twelve teachers working in two different primary schools in Rotterdam. Participants were purposefully selected based on their experience teaching in schools with students from diverse national and cultural backgrounds. Data were collected through semi-structured interviews designed to elicit teachers’ views on multicultural education and were analyzed using content analysis. The findings were categorized into thirteen themes, including definitions of multicultural education, in-class and extracurricular practices, teacher competencies, perceived advantages and disadvantages, challenges encountered, proposed solutions, and evaluations regarding the future of multicultural education. This study aims to shed light on teachers’ awareness, practices, and challenges concerning multicultural education and to contribute to future research and educational policy development in this field.
Multiculturalism in education in the Netherlands from teachers’ perspective
Keywords: çokkültürlü eğitim; çokkültürlülük; Education; Eğitim; Hollanda; Hollanda’da çokkültürlü eğitim; ilkokul; multicultural education; multicultural education in the Netherlands; multiculturalism; Netherland; öğretmen görüşleri; primary education; teacher perceptions