Başarısız kilo verme deneyimleyen bireylere verilen psikoeğitimin değerlendirilmesi - Korkmaz, Gülçin (My University, 2020)
Başarısız Kilo Verme Deneyimleyen Bireylere Verilen Psikoeğitimin DeğerlendirilmesiÖğrencinin Adı: Gülçin KORKMAZDanışman: Prof. Dr. Gül Ünsal BARLASAnabilin Dalı: Hemşirelik (Psikiyatri Hemşireliği)Amaç: Bu çalışma, başarısız kilo verme deneyimi olan bireylerin verdikleri kiloyu korumakla ilgili yaşadıkları güçlükleri belirleyerek bu temalar doğrultusunda hazırlanan psikoeğitim programının etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırmada hem nicel hem de nitel verilerin kullanıldığı karma yöntem esas alınmıştır. Araştırmanın örneklemini; çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan ölçüt örneklem yöntemiyle seçilen bireyler oluşturdu. “Derinlemesine görüşme tekniği” ile yapılan görüşmeler sonucunda 7 katılımcı ile veri doygunluğuna ulaşıldı. Bu 7 katılımcı deney grubunu oluşturdu. Araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan yedi kişi basit randomizasyon yöntemi ile kontrol grubunu oluşturdu. Nitel verilerin analizinde, tüme varımcı niteliksel içerik analizi; nicel verilerin analizinde ise, independent sample t testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, Mann-Whitney U testi kullanıldı.Bulgular: Nitel veri analizi sonucunda 7 ana tema elde edilmiştir. Nicel veri analizi sonucunda, deney grubundaki bireylere uygulanan psikoeğitimin Öz-Etkililik-Yeterlilik üzerindeki etkinliğine bakıldığında PE öncesi ve PE sonrası ÖEY puanlarında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05).Sonuç: Bu çalışma kapsamında uygulanan psikoeğitim programınının başarısız kilo verme deneyimi olan bireylerin özyeterlilik düzeylerini pozitif yönde etkilediği belirlendi. Obez bireyler ile çalışan psikiyatri hemşireleri tarafından psikoeğitim kullanılabilir.

SUMMARYEvaluation of Psychoeducation for Individuals Experiencing Unsuccessful Weight LossStudent’s name: Gülçin KORKMAZ Supervisor: Prof. Dr. Gül Ünsal BARLASDepartment: Nursing (Psychiatry Nursing) Aim: This study was conducted to evaluate the effectiveness of the psychoeducation program prepared in line with these themes by determining the difficulties experienced by individuals with unsuccessful weight loss experience in maintaining their weight.Material and method: The mixed method using both quantitative and qualitative data was used in the study. The sample of the research; the criteria that met the inclusion criteria were formed by the sampling method. Qualitative interviews reached data saturation with 7 members that formed the experimental group. 7 people who met the inclusion criteria in the study formed the control group by simple randomization method. In the analysis of the data, an inductive qualitative content analysis was used. Independent sample t test, Wilcoxon signed ranks test and Mann-Whitney U test were used in the analysis of quantitative data, Results: As a result of the qualitative data analysis, 7 main themes were obtained. Considering the effectiveness of psycho education applied to individuals in the experimental group on self-efficacy, a significant difference was found in PSA scores before and after PE (p<0.05).Conclusion: It was determined that the psychoeducation program implemented within the scope of this study positively affected the self-efficacy levels of individuals with unsuccessful weight loss experience. Psychoeducation program can be used by psychiatric nurses working with obese individuals.
Keywords: başarısız kilo verme; Health; Hemşirelik; Nursing; Obezite; psikoeğitim Obesity; psychoeducation; Sağlık; unsuccessful weight loss