Futbolda kuvvet artışı için ergojenik destek kullanımı: Geleneksel derleme - AYÇA, İNCİ BANU (My University, 2022)
Bu makalede, futbolda kuvvet artışı amacıyla kullanılan ergojenik destekler ve etkileri derlenmiştir. Dünyada en popüler branşlardan biri olan futbol, son dönemlerde sezon boyunca yapılan maç sayısı yönünden oldukça yüksek bir spor branşı olmuştur. Bu durum, sporcuların daha çabuk ve daha fazla yorulmasına, performans düşüklüğüne ve yaralanma risklerinin artmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple sezon boyunca çeşitli liglerde oynayan futbolcularla yapılan çalışmalarda; futbolcular arasında ergojenik yardım kullanımının yaygın olduğu, hatta neredeyse tüm sporcuların 1 veya 1'den fazla ürün kullandıkları saptanmıştır. Bu ürünlerin sporcular tarafından kullanım sebepleri çeşitlilik göstermektedir ve bu sebeplerden biri, kas kuvvet artışıdır. Kas kuvvet artışı, tüketilen besinler ve yapılan antrenmanlar doğrultusunda, temelde kas protein sentezi artışı ile beraber seyreden kas kütlesi artışı sağlamaktır. Bununla birlikte, kuvvet artışı amacıyla yapılan antrenmanlar sonrası oluşan kas harabiyetinin önlenmesi ve toparlanmanın sağlanması, bir diğer kuvvet artışını sağlamak amacıyla yapılan stratejidir. Ek olarak, yapılan kuvvet antrenmanının temel yakıt kaynağı olan destek ürünün kullanılması da kuvvet artışı sağlamaktadır. Bu amaçlarla kuvvet artışı hedeflenerek kullanılan en popüler ergojenik destekler giderek artmaktadır. Sonuç olarak bu destekler arasında; D vitamini, whey proteini, kazein, lösin, beta-hidroksi metilbütirat, kreatin yer almaktadır. Sporcular, günlük daha yüksek enerji ihtiyacına ve besin alımına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu ihtiyaç anabolik bir süreç olan kas kütlesi artışı döneminde daha çok artmaktadır.

In this article, these ergogenic supports and their effects, which are used to increase strength in soccer, are compiled. Soccer, which is among the most popular branches in the world, is progressing in a sports branch with an increasing number of matches in recent term. This situation may cause the athletes to get tired quickly and more, poor performance and the risks of the reasons. With the players in the leagues that lasted this season; widely used among soccer players, it is popularized by the use of 1 or more products by all athletes. The reasons for the use of these products by athletes vary and one of these reasons is muscle strength increase. In line with the foods consumed and the training done, the increase in muscle strength is to provide an increase in muscle mass, which is basically accompanied by an increase in muscle protein synthesis. However, prevention of muscle damage and recovery after training for strength increase is another strategy used to increase strength. In addition, the use of a support product, which is the main fuel source of strength training, also provides an increase in strength. For these purposes, the most popular ergogenic supports used with the aim of increasing strength are increasing. As a result, among these supports; it contains vitamin D, whey protein, casein, leucine, beta-hydroxy beta-methylbutyric, creatine. Athletes need higher daily energy needs and food intake. This need increases more during the period of muscle mass gain, which is an anabolic process.
The use of ergogenic support for the increase of strength in soccer: Traditional review
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); Futbol; ergojenik; kas; Soccer; ergogenic; muscle; strength; kuvvet