Fırçasız dc motor eğitim ve uygulama arayüzü - Karaoğlu, selman (My University, 2015)
FIRÇASIZ DC MOTOR EĞİTİM VE UYGULAMA ARAYÜZÜ Fırçasız Doğru Akım Motorları elektriksel ve mekanik sınırlamalara sebep olan fırça ve kollektörlerin kullanılmadığı motorlardır. Fırçalı doğru akım motorlarına göre boyutları küçük, verimleri daha büyük ve daha sessiz çalışan motor grubundandırlar. Yarı iletken ve kalıcı manyetik malzeme teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde, Fırçasız Doğru Akım Motorlarının kullanım alanları artış göstermiştir. Ev, ofis, büro araç gereçlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Sessiz çalışmaları sebebiyle, hastanelerdeki tıbbi cihazlarda tercih edilirler. Boyutlarının küçüklüğü ve yüksek verimleri sebebiyle uzay ve havacılık endüstrisinde de tercih sebebidirler. Fırçasız Doğru Akım Motorları, kalıcı mıknatıs malzemeden üretilen rotor ve sargıların sarıldığı statordan meydana gelir. Fırçasız Doğru Akım Motorlarında komütasyon, sürücü devre sayesinde elektronik olarak gerçekleştirilir. Sargılar, sensörlü yada sensörsüz olarak tespit edilebilen rotor pozisyonuna göre enerjilendirilir. Fırçasız Doğru Akım Motorları, tek veya çok fazlı üretilebilir. Ancak, faz sayısı arttıkça üretim ve kontrol maliyeti artış gösterir. Bu çalışmada, Matlab Arayüzü ile Fırçasız Doğru Akım Motoru kontrol önerilmiştir.

BRUSHLESS DC MOTOR TRAINING TOOLKIT AND INTERFACE Since brushes and commutators cause some electrical and mechanical limitations, brushless and electronically controlled commutation motors have been improved and powered by direct current electricity. Such motors offer several advantages over brushed DC motors, such as higher efficiency and reliability, reduced noise, smaller dimensions. Due to the increasing demand for compact and reliable motors and the evolution of lowcost power semiconductor switches and permanent magnet materials, brushless motors became popular in every application from home appliance to aerospace industry. A Brushless Direct Current (BLDC) motor is constructed with a permanent magnet rotor and wire wound stator poles. Unlike brushed DC motors, every brushless motor requires a drive to supply commutated current to the motor windings synchronized to the rotor position. Rotor position is knowable with or without sensor. BLDC motors can be produced as single phase or multi phases. If the number of phase of BLDC Motors increase, their production and control costs increase. In this work, Matlab interface is proposed to control a BLDC motor.
Keywords: Dc Motor; Fırçasız Motor; Mekatronik