Almanya’daki göçmen Türk gençlerinin din eğitimi problemleri (Kuzey Ren Vestfalya, 10. sınıf lise öğrencileri örneği) - Öztürk, Elif (My University, 2015)
ALMANYA’DAKİ GÖÇMEN TÜRK GENÇLERİNİN DİN EĞİTİMİ PROBLEMLERİ: KUZEY REN VESTFALYA, 10. SINIF LİSE ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ Ekonomik sebeplerden dolayı, Türkiye’den yurtdışına pek çok sayıda işçi gitmiştir. Türk işçi göçü bakımından en fazla işçi alan ülke Almanya’dır. Almanya’ya göç etmiş olan Türklerin ilk nesilden bugüne kadarki her nesli, çeşitli sebeplerden dolayı birtakım zorluklarla karşılaşmışlardır. Karşılaştıkları problemlerin en önemli sebeplerinden biri de dini inançlarını yaşamak konusunda zorluk çekmeleridir. Almanya’da yaşayan Türklerin neredeyse tamamına yakınının Müslüman olmaları ve hayatlarına daha fazla inançlarını katma isteği onlara doğru din eğitimi verilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, Almanya’da yaşayan göçmen Türk gençlerinin karşılaştıkları din eğitimi problemleri ve sebepleri, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde 10. sınıfa giden Türk öğrenciler örneği üzerinden incelenmiştir. Bu öğrencilerle yapılan mülakatlar sonucunda; aile, okul, kurum veya cemaatlerin öğrencilerin din eğitimindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Türk kökenli öğrencilerin problemlerini ve beklentilerini tespit etmek amacı ile yapılan bu çalışmanın, Almanya’ya işçi göçünü çeşitli açılardan inceleyen araştırmacılara kaynaklık etmesi açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Almanya, Üçüncü Nesil

THE RELİGOUS EDUCATİON PROBLEMS OF THE MİGRATE TURKİSH YOUTH İN GERMANY: EXAMPLE OF 10TH GRADE HİGH SCHOOL STUDENT OF NORTH RHİNE- WESTPHALİA For economical reasons many workers from Turkey went abroad. In terms of the migration of Turkish workers, the country that took in the most number of workers was Germany. Each generation, from the first to the latest, of Turks who have emigrated to Germany have encountered a number of difficulties due to various reasons.One of the most important causes of the problems they face are having difficulty in living their faith. Almost all of the Turks that live in Germany are Muslims, and their desire to increase their faith makes it a necessity that they are given the correct religious education. In this paper, the religious education problems and reasons that the young Turkish immigrants living in Germany face is examined on the example of Turkish 10th grade students in North Rhine-Westphalia. The results of interviews with these students attempts to determine the effects of family, school, institutions or communities on their religious education. With the aim to identify problems and expectations of Turkish origin students this study, I believe that it is an important source for researchers studying the various aspects of the migration of workers to Germany. Religious Education, Migration, Germany, Third Generation.
Keywords: Almanya; Almaya; Din; Eğitimi; Felsefe; Türkler