EOG sinyal tabanlı imleç sistemi tasarımı ve uygulaması - Skheta, Abdalrahman (My University, 2021)
EOG SİNYAL TABANLI İMLEÇ SİSTEMİ TASARIMI VE UYGULAMASI YaĢamsal sinyaller keĢfedildikten bu yana, sayıca artması ve çok çeĢitli alanlarda kullanılıyor olması sebebi ile bilim adamlarının ilgisini çekmiĢtir. YaĢamsal sinyallerden biri olan EOG (Elektrookülografi) sinyali, göz hareketi ile ilgili olduğu için en önemli yaĢamsal sinyallerden biri olarak kabul edilir. EOG sinyali, felç ve Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) gibi nedenler ile hareket kabiliyeti azalmıĢ kiĢiler için etkili ve pratiktir çünkü gözlerin herhangi bir engel olmadan hareket etmesini sağlar. Engelli bireyler için tıbbi yardım sistemlerinin kullanımının son zamanlarda artmıĢ olması, engelli bireylerin yaĢam kalitelerinin artmasına yardımcı olmuĢtur. YaĢamsal sinyaller (EEG (Electroencephalogram), EOG (Electroretinography) ve EMG (Electromyography) etkinliği ve doğruluğu nedeni ile birçok alanda kullanılmıĢtır. Bilim adamları, sinyal toplama yöntemlerinin geliĢtirilmesi nedeni ile bu sinyallerin kullanımının önümüzdeki yıllarda yayılmasını beklemektedir. Bu çalıĢmada engelli bireyler için EOG sinyaline dayalı kablosuz bir sistemin incelenmesi ve uygulanması sunulmuĢtur. Söz konusu sistem, akıllı cihazların (akıllı telefon, akıllı TV, bilgisayar) kullanımını etkin bir Ģekilde kontrol etmektedir. Bu tezde, sinyalin nasıl elde edileceği ve iĢleneceğini konu edinen eksiksiz bir çalıĢma sunulmaktadır. ÇalıĢmada ayrıca %95'e varan net sinyal elde edilmiĢtir. Bu çalıĢmanın avantajı, EOG dikey ve yatay sinyalinin aynı anda elde edilebilmesidir. Sistem kablosuz olduğu için kullanıcıya daha fazla kolaylık sağlayacaktır. Dikey ve yatay göz hareketi, baĢka bir iĢlemcinin akıllı cihazı kontrol edeceği özel bir mikroiĢlemci tarafından iĢlenecek, bu sayede sistem hızlı ve sorunsuz olacaktır.

EOG SIGNAL BASED CURSOR SYSTEM DESIGN AND IMPLEMENTATION Since the discovery of vital signals, they have attracted the attention of scientists because of their abundance and potential for use in a wide variety of fields. The EOG (Electrooculography) signal is considered one of the most important vital signals as it relates to eye movement. EOG signal is effective and practical for people with reduced mobility such as stroke and Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS). Because these people can move their eyes without any hindrance. The use of medical assistance systems for people with disabilities has increased recently. This has helped improve their lives. Vital signals (EEG (Electroencephalogram), EOG (Electroretinography), and EMG (Electromyography)) have been used in many fields due to their efficiency and accuracy. Scientists expect the use of these signals to expand in the coming years due to the development of signal collection methods. In this study, the examination and implementation of a wireless system based on EOG signal for the disabled is presented. This system effectively controls the mouse cursor of smart devices (smartphone, smart TV, computer). This thesis is a study on how to obtain and process the signal. At the same time, up to 95% clear signal was obtained. The advantage of this work is that it can simultaneously acquire the EOG vertical and horizontal signal. Since the system is wireless, it will provide more convenience to the user. Vertical and horizontal eye movement will be processed by a special microprocessor, where another processor will control the smart device. In this way, the system will be fast and trouble-free.
Keywords: Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği