Okul yöneticilerinin belirsizlik durumlarını algılama ve karar verme tarzları1 - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı; okul yöneticilerinin algılarına göre, okullarda yaşanılan belirsizliklerin sebeplerini irdelemek, okul yöneticilerinin belirsizlik durumlarında karar verirken izledikleri yolları, tutumları ve bu süreçte nelerden etkilendiklerini belirlemektir. Araştırma verileri yüz yüze görüşme yöntemiyle ve yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında onu kadın, yirmisi erkek toplamda otuz okul yöneticisiyle görüşme yapılmıştır. Görüşmeler sonucu elde edilen veriler nitel araştırma yöntemleri doğrultusunda on iki ana tema altında incelenmiş ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarında okul yöneticilerinin görüşlerine göre belirsizlik sebepleri olarak planlama hataları, istikrarsızlık, eğitim mevzuatına ve üst yöneticilere dayalı sebepler öne çıkmaktadır. Belirsizlik durumlarında okul yöneticilerinin ilk olarak çevrelerindeki kişilere -başta müdür yardımcıları, diğer okulların idarecileri ve gerekli durumlarda öğretmenler olmak üzere- danıştıkları ya da yaşadıkları duruma benzer örnekler arama yoluna gittikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan görüşmelerden alınan veriler doğrultusunda belirsizlik durumlarında karar verirken öğretmenin ve velinin de okul yöneticileri üzerinde etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Th e purpose of this study is to explore why cases of ambiguity emerge in schools based upon school principal perceptions and to identify how school principals make decisions, their attitudes towards cases of ambiguity and how school principals are aff ected by such cases. Th e data of this study were obtained from face to face interviews and from semi-structured interview forms. A total of thirty principals, ten women and twenty men, were interviewed as part of the research. Data obtained from the interviews were examined under twelve headings in accordance with the qualitative research methods. Errors in planning, instability, reasons based upon the educational legislation and top administrators became prominent as the reasons of ambiguity in the research results according to the opinions of principals. It was concluded that principals consult to the people in their environment- firstly the deputy principles, administrators of other schools and teachers where necessary- or resort searching similar instances akin to their conditions. In line with the answers received in interviews, it was concluded that teachers and parents also have an eff ect upon the decisions of school administrators in cases of ambiguity.
Perception of principals and their decision making style in cases of ambiguity
Keywords: İşletme Finans; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; İşletme