Küreselleşen ekonomide vergi rekabeti ve Türk vergi sistemine etkisi - Erke, Gül (My University, 2008)
KÜRESELLEŞEN EKONOMİDE VERGİ REKABETİ VE TÜRK VERGİ SİSTEMİNE ETKİSİ Bu çalışma, küreselleşen ekonomide vergi rekabeti konusunu içermekte, Türkiye’de vergi rekabeti kullanım araçlarını ve bunların Türk vergi sistemine etkilerini incelemektedir. Küreselleşmeyle birlikte sermaye daha hareketli hale gelmiştir ve dünyada yabancı sermaye yatırımlarının önemi artmıştır. Ülkeler finansal sermayeyi ülkelerine çekebilmek ve yabancı sermaye yatırımlarından pay alabilmek için vergi politikalarında yaptıkları düzenlemeler ile vergilemede rekabetin içine girmişlerdir. Ayrıca ülkeler küreselleşmenin etkisiyle vergi yapısı ve politikası alanlarında dönüşüm yaşamaktadırlar. Çalışmada, küreselleşme ve vergi rekabeti olgusu, Türkiye’de yabancı sermayeyi çekmek için uygulanan vergi yasalarındaki düzenlemeler ile yapılan teşvikler, vergi rekabetinin kullanım araçları olan serbest bölgeler ve kıyı bankacılığı açısından incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Türk vergi sisteminin; haksız vergi rekabeti uygulamaları sonucu vergi yükü ve vergi yapısında oluşan değişiklikler nedeniyle olumsuz yönde etkilendiğini söylemek mümkündür. Yabancı sermaye yatırımlarını çekmek için vergisel dönüşümlerin daha global bazda gerçekleştirilmesi ve tüm ülkelerde teşvik için gerekli düzenlemelerin aynı şekilde yapılması gerekmektedir. Küresel boyut kazanan bu yeni dönüşümler, ülkeleri vergisel sorunlara karşı uluslararası işbirliği yapmaya zorlamaktadır.

TAX COMPETITION IN GLOBALISED ECONOMY AND THE EFFECTS IN TURKISH TAX SYSTEM This study examines the tax competition in globalised economy, the resources of tax competition in Turkey and the effects in Turkish tax system. Capital acquire mobility through globalization and the importance of direct investments has inceased in the world. The countries involved to tax competition with the changes on taxation policies to attract financial capital investments to their countries. Also countries having transformations on tax structures and policies due to the globalization. In this study globalization and tax competition examines the tax incentives by the changes on tax policies to attract the financial capital in Turkey, the free zones and off-shore banking which are the resources of tax competition in Turkey. In conclusion; Turkish Tax System has effected negatively due to the transformation on tax burden and tax structures as a result of tax competition practices. This study suggests that, the tax transformation must be performed globally and arrangement on incentives must be in the same manner for all countries to attract financial capital investments. These global transformations bring all countries to collaborate against tax issues.
Keywords: Küreselleşme; Maliye; Türkiye_Vergilendirme; Vergi Rekabeti; Vergilendirme