Piyano eğitiminde öğrenme stratejilerinin kullanılmasına yönelik etkinliklerin performans başarısına ve üstbilişsel farkındalığa etkisi - Yokuş, Hamit (My University, 2009)
PİYANO EĞİTİMİNDE ÖĞRENME STRATEJİLERİNİN KULLANILMASINA YÖNELİK ETKİNLİKLERİN PERFORMANS BAŞARISINA VE ÜSTBİLİŞSEL FARKINDALIĞA ETKİSİ Bu araştırmada, piyano eğitiminde öğrenme stratejilerinin kullanılmasına yönelik etkinliklerin öğrencilerin piyano dersi bilgi düzeylerine, piyano performans başarısına ve üstbilişsel farkındalığa etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın yöntemine dayalı olarak, piyano öğrencilerinin kendi öğrenmelerini düzenlemelerine yönelik, öğrenme stratejilerini etkili bir biçimde kullanmalarını sağlamak ve öğrenmedeki farkındalık düzeylerini arttırmak amacıyla; programlandırılmış (dizgeli) eğitim modeline göre, öğrenme stratejilerinin kullanılmasına yönelik etkinlikleri içeren, 14 haftayı kapsayan ve 14 üniteden oluşan bir piyano dersi öğretim hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu (N=20), Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2008-2009 eğitim-öğretim yılında piyano eğitimine devam eden ikinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada, piyano eğitiminde öğrenme stratejilerinin kullanılmasına yönelik etkinliklerin öğrencilerin piyano dersi bilgi düzeyleri, piyano performans başarıları ve üstbilişsel farkındalık düzeyleri üzerindeki etkisini saptamak amacıyla deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen modeline göre tasarlanmıştır. Öğrencilerin denklikleri incelendikten sonra, yansız atama yöntemiyle (random) deney (n=10) ve kontrol (n=10) grupları oluşturulmuştur. Her iki grubun belirlenmesinde grupların özelliklerinin denk olmasına özen gösterilmiştir. Araştırma yöntemine dayalı olarak 14 haftalık programlandırılmış öğretime göre hazırlanan piyano dersi eğitim deney grubuna uygulanırken, kontrol grubunda ise var olan normal süreçte eğitim-öğretime devam edilmiştir. Her iki gruba da deney öncesi ve deney sonrası ölçmeler yapılmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek amacıyla Başarı Testi, Gözlem Formu ve Üstbilişsel Farkındalık Envanteri olmak üzere üç ölçme aracı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, her değişkene ait deney ve kontrol gruplarından elde edilen öntest ve sontest verilerinin çözümlenmesinde ilişkili grup Wilcoxon Testi kullanılmış; bu test ile, uygulanan eğitim sonucunda deney ve kontrol gruplarının araştırmanın bağımsız değişkenleri açısından nasıl bir gelişme gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca deney ve kontrol gruplarının deney öncesi denkliklerini ve deney sonrası ulaştıkları son seviyeleri belirlemek amacı ile öntestler ve sontestler üzerinde tek yönlü sınamayı gerçekleştirebilmek için ilişkisiz grup Mann Whitney U Testi kullanılmış; bu test ile, uygulanan eğitim sonucunda hangi grubun deney sonunda daha yüksek seviyeye ulaştığı belirlenmiştir. Verilerin analiz edilmesiyle elde edilen sonuçlarda, deney grubundaki öğrencilerin uygulama süreci sonunda piyano dersi bilgi düzeylerinde, piyano performans başarılarında ve üstbilişsel farkındalık düzeylerinde artış olduğu görülmüş; ayrıca bu artışın kontrol grubuna oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, piyano eğitiminde programlandırılmış eğitim modeline göre hazırlanmış öğrenme stratejilerinin kullanılmasına yönelik etkinliklerin öğrencilerin piyano dersi bilgi düzeylerini, piyano performans başarılarını ve üstbilişsel farkındalık düzeylerini arttırmada klasik eğitime göre yapılan piyano eğitiminden çok daha etkili ve geliştirici olduğu saptanmıştır. Anahtar Sözcükler: Piyano Eğitimi, Öğrenme Stratejileri, Üstbiliş, Üstbilişsel Farkındalık, Piyano Performans Başarısı.

THE EFFECTIVENESS OF UTILIZING THE LEARNING STRATEGIES IN PIANO EDUCATION TO PERFORMANCE AND METACOGNITIVE AWARENESS The aim of this research is to investigate the effectiveness of utilizing the learning strategies in piano education on students’ achievement in their piano classes, in piano performance, and in metacognitive awareness. An educational program is prepared in order to enable students to apply specific learning strategies resourcefully in their piano education and to reinforce the awareness in their education. This program comprises fourteen units to be applied in fourteen weeks. Participants (N=20) in this research are second-year college students in piano performance majors during the 2008-2009 calendar year at the Department of Music Education at Marmara University. The experimental method is executed in order to assess the effectiveness of utilizing the learning strategies in piano education on students’ achievement in their piano classes, in piano performance, and in metacognitive awareness. It is modeled on the Pretest-Posttest Control Group Design; students are assigned to two categories: the experimental group (n=10) and the control group (n=10). Groups, however, are randomly divided into two categories with equivalent skill levels. The designated program for piano education, which was particularly prepared for this research, is applied to the students in the experimental group throughout fourteen weeks whereas students in the control group keep following the regular curriculum. Moreover, pretests and posttests are applied to both groups. During the assessment process, three research tools are used: an achievement test, an observation form and the Metacognitive Awareness Inventory. The data that was gathered through the pretests and posttests are analyzed by Wilcoxon Signed Rank Test for paired samples of the experimental group and the control group. Furthermore, Mann Whitney U-Test is also used for independent samples of each individual group to determine which of the two has accomplished more compared to the other. As a result, students in the experimental group demonstrated considerable improvement in terms of achievement in their piano classes, in piano performance, and in metacognitive awareness. Furthermore, improvement that was accomplished by the experimental group is significantly advanced compared to the students in the control group. In sum, it showed that the program, which is prepared for this research to advance the learning strategies, outstandingly enhances students’ achievement in their piano classes, in piano performance, and in metacognitive awareness compared to the students who are educated with traditional methods. Key words: Piano Education, Learning Strategies, Piano Performance Achievement, Metacognition, Metacognitive Awareness.
Keywords: Başarı_Müzik; Müzik; Öğrenme Stratejileri; Performans, Müzik; Piyano_Müzik Eğitimi