Çevre sorunlarına yönelik vergisel düzenlemeler ve doğrudan yabancı yatırımlar - Agun, Bilge Hakan (My University, 2008)
Son yıllarda yaşanan büyük çevre felaketleri dünyada tüm dikkatleri çevre üzerine yoğunlaşmasına neden olmuştur. Çevreyi korumaya yönelik uluslararası düzeyde ortak bir hareket noktası oluşturulmaya çalışılmıştır. Çevrenin uluslararası kamusal mal olduğundan hareketle bir çok gelişmiş ülke çevre kirliliğine karşı çeşitli önlemler almaya başlamışlardır. Bunlardan en önemlilerinden birisi de çevre vergileridir. Sermeye hareketliliğinin artması ile birlikte çevresel düzenlemeler doğrudan yabancı yatırımların hareketliliği açısından bu tür yatırımların belirleyicileri arasına girmiştir. Gelişmekte olan ülkelerin büyümelerini sürdürebilmeleri için doğrudan yabancı yatırımlara olan ihtiyaçlarının artması bu ülkelerde çevreye yönelik önlemlerin daha gevşek uygulanmasına neden olmuştur. Özellikle gelişmekte olan ülkeler daha az çevre vergisi uygulayarak doğrudan yabancı yatırımlar açısından kirlilik sığınakları haline gelmiştir. Bu çalışma ile doğrudan yabancı yatırımlar ile çevre vergileri arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Doğrudan yabancı yatırımların tek belirleyicisi çevre vergileri olmasa da bu tür vergiler doğrudan yabancı yatırım kararlarını etkilemiştir.

TAX REGULATIONS REGARDING ENVIRONMENTAL PROBLEMS AND FOREIGN DIRECT INVESTMENTS Environmental disasters that hit the world in recent years have caused all the attention of the world to focus on environment. In addition to this, a common initiation of efforts towards protecting the environment on international basis has been triggered. Considering environment as an international public goods, many developed countries. One of the most important precautions is environmental tax. Along with the increase in capital, due to the mobility of foreign direct investments, environmental regulations have become one of the determinants of such investments. For developing countries to continue their growth, an increasing need for foreign direct investments caused those countries to have a low profile of environmental precautions. Imposing lower environment tax, especially developing countries have become “pollution haven” in terms of foreign investors. This study aimed at analysing the relationship between foreign direct investments and environment taxes. Although environment taxes are not the only determinants of foreign direct investments, those taxes influenced decisions about foreign direct investments.
Keywords: Çevre Politikası; Çevre Vergisi; Yatırımlar, Yabancı