Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin temerrüdünün sonuçları - Doğan, Burak (My University, 2019)
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin bir yapı meydana getirmeyi ve bu yapıyı teslim etmeyi, arsa sahibinin de bunun karşılığı olarak belirli arsa paylarının mülkiyetini devretmeyi üstlendiği çifte tipli bir karma sözleşmedir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ani- sürekli karmaşığı yapıdadır. Ayrıca, resmi şekle tabi olup farklı düzenleniş biçimleri mevcuttur.Yüklenicinin muaccel olan ve imkânsız olmayan teslim borcunu ifa etmemesi halinde temerrüt olgusu ortaya çıkar. Temerrüdün meydana gelmesi üzerine arsa sahibi ifayı isteyebilir ya da sözleşmeyi sona erdirebilir. Sözleşmenin geriye etkili olarak sona erdirilip erdirilemeyeceği doktrinde tartışma konusudur. Son olarak, yüklenici temerrüde düşmede kusurluysa arsa sahibi tazminat talep edebilir. Tazminatın kapsamı yüklenicinin seçmiş olduğu hakka göre farklılıklar taşır.

Contract of construction in return for land share is a binary typed mixed contract which contractor undertakes building of construction and dedition of that building as well as Landowner undertake transferring property of determinated land shares. Contract of construction in return for land share is the complex of sudden- continuous. In addition, it is subject to formal form and has different layout formats.Default appears if Contactor do not fulfill debt of delivery which is due and isn’t write-off. Upon the occurence of default, landowner is entitle to demand . It is a matter of discussion in doctrine whether the contract can be terminated effectively. Finally, landowner can demand damages if contractor is faulty. The scope of the damages is different according to the right chosen by the contractor.
Keywords: Arsa Payı; Arsa Sahibi Land Share; Construction Contract; Contractor; Default; Hukuk; İnşaat Sözleşmesi; Law; Owner Of Land; Temerrüt; Yüklenici