Aracı kurum risklerine karşı yatırımcının korunması - Güven, Tunç (My University, 2002)
Tasarruflarını aktararak, sermaye piyasasının gelişmesinde katkıda bulunan yatırımcılara; güven, açıklık, kararlılık içinde çalışan ve gerektiğinde korunmaları için düzenleme yapılabileceği bir piyasa yaratılması gereklidir. Böyle bir piyasada yatırımcı; haklarının korunduğunu ve mağdur olabileceği konularda düzenlemeler yapıldığını ya da yapılabileceğini bilerek, huzurlu bir şekilde yatırım faaliyetlerini sürdürebilecektir. Ülkemiz de dahil olmak üzere bir çok ülkenin sermaye piyasasını düzenleyen yasal otoritelerin ve

düzenleyici kuruluşların en temel amacı, sermaye piyasasının gelişimi için önce menkul kıymet yatırımcısının hak ve menfaatlerinin korunmasıdır. Yatırımcıların yatırım faaliyetlerini sürdürürken risklerinden korunacağı etkin bir piyasanın varolması gerekliliğinin yanında piyasa aktörlerinin de belirli düzenlemeler kapsamına alınması gerekmektedir. Ülkemizde sermaye piyasası yatırımcısının mağdur kalmasına sebebiyet verecek en önemli aktör aracı kurumlardır. İlgili otoritelerin, aracı kurumların gerek tabi olduğu yasalar gereği gerekse mali durumlarının bozulması nedeniyle iflas etme riskine karşılık; uygun olan düzenlemelerin yapması zorunludur. Düzenlemeler, hem yatırımcıların mal varlıklarını korumaya hem de iflas etme riskinin engellenmemesi doğrultusunda gerçekleşmelidir. Ülkemizde 1999 yılına kadar aracı kurumların iflas etme risklerine karşı yatırımcının korunması yönünde hiçbir düzenleme yapılmamış, sadece piyasada olası risklerine karşı dolaylı olarak korunmalarını sağlamak amacıyla bir takım düzenlemeler getirilmiştir. Finansal dalgalanmaların yoğun olduğu ülkemizde, dalgalanmaların sermaye piyasasına yansıması sonucu bir çok aracı kurum iflas etmiştir. İflas eden aracı kurumların geride bıraktığı mağdur yatırımcıların varlıklarının korunması için 15/ 12/ 1999 tarih ve 4487 sayılı kanunla birlikte bir takım düzenlemeler getirilmiştir. Söz konusu düzenlemelerle ABD 'deki aracı kurum riskine karşı yatırımcıların korunması için yürürlükte olan uygulamalar örnek alınmıştır. Ancak söz konusu düzenlemeler; ülkemiz sermaye piyasasının fazla derin olmaması nedeniyle tazmin tutarları açısından yeterli olmasa da, düzenlemeler piyasaya henüz yeni yansımaya başlasa da, yatırımcıların piyasaya olan güven unsurunu arttırmıştır. It's necessary to make a market which works in trust, clearness, profitability and if necessary to be arranged to protect for investors who contribute to grow capital markets for transfering their savings. In this market investors want rights to protect and to make continue investing activity peaceful and in neglecting subjects arrangements made or will make. The basic aim of regular outhorities and real organising establishments that organising most of countries (include our country) capital market, first of all to defence rights and benefits of investor of securities for development of capital market. When investors continuing investing activity, it's necessary to be market which protected from risks also market actors must be put in orders. In our country; the major actor to neglected the investor of capital market is middle class society. Invested outhority, must put in suitable order not to become bankrupt, either depending on laws or deterioretion on financial condition. Arrangements protects investors fortune also direction to not to be inhibit risk of becoming bankrupt. There was no arrangements to investor against neglecting risks of middle class society untill 1999 in our country, some arrangements was brought to aim of provide defence indirectly against possible risks on market. Too many financial fluctuations in our country that results of fluctuations reverberated to capital market too many middle classes societies neglected. Neglected investors whose left behind by bankrupted middle class society, to protect fortunes 15.12.1999 dated 4487 numbered law puts in order. In these arrangements; protecting investors to the risk of middle class society, application in force in USA was taken an example. However in these arrangements; because of in our country the capital markets aren't deeply and aren't enough to restitution totals too, the arrengements starts still to be reflected to market, increase trust of investors to the market.
Keywords: Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Risk Yönetimi; Sermaye Piyasası