Türkiye’nin jeopolitik, jeostratejik öneminin kavranmasında 9. ve 10. sınıf öğrencilerine verilen coğrafya eğtiminin yeri ve önemi - Baygın, Mustafa (My University, 2005)
Bölge ve dünya platformu üzerinde yer alan Türkiye'nin stratejik önemi çok önemlidir. Bu önem onun doğal, beşeri ve ekonomik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Ulusların gelişmelerini, devletlerin iç ve dış politikalarını etkileyen yer şekilleri, iklim, toprak, denizler, su yolları ve ekonomik özellikler gibi unsurlar, bir ülkenin siyasi yapısını doğrudan etkilemiştir. Bu konular doğrudan coğrafyanın ilgi alanına girmekte ancak, coğrafya bugün okullarda yeterince anlaşılamamaktadır. Coğrafya dersleri insanların gözünde sadece ülkelerin şehir, nehir adları, dağ adları ve yükseltileri, yağış değerleri gibi ansiklopedik bilgiler öğreten bir ders olmaktan çıkartılmalı ve asıl amacına yönelik temel bilgilerle donatılmalıdır. Orta öğretim coğrafya ders kitaplarında gösterilen konularla ülkemizin stratejik önemi ortaya çıkmaktadır. Ülkesinin sahip olduğu değerleri bilen millet, bunları ülke politikasında çok iyi değerlendirerek, çağdaş medeniyetler seviyesine çıkacaktır. Coğrafya derslerinin önemi yeterince anlaşılamadığı için, bugün ülke olarak coğrafi değerlerimizi değerlendiremiyor ve gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyoruz. Coğrafya derslerinin işlenişi sırasında günlük yaşantımızla ilişkilendirilerek anlatılması ve öğrencilerin coğrafya derslerine ihtiyaçları olduklarını hissetmelerini sağlamamız gerekiyor. Bu gerçekleştirilirse ülkemizin değeri daha iyi anlaşılacaktır. Coğrafya derslerinin zevkli ve öğretilebilir olması için de öğretmene büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Öğretmen coğrafya dersini sunarken, konuya uygun en iyi yöntemi ve ders aracını kullanmalıdır. Bu çalışma, ülkemiz açısından her zaman büyük önem taşımış ve bugün de taşımakta olan coğrafi değerlerimize siyasal açıdan bakılarak ele alınmıştır. Türkiye'nin stratejik önemi geleceğimizi yakından ilgilendirdiği için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur.

Turkey which takes place on the region and the world platform has a strategical importance. This importance is as a result of its natural, human and economical properties. Factors like geographical structures, climate, soil, seas and economical properties which affect nations' developments, states' inside and outside politics; also directly affect a country's political structure. These subjects are directly connected with Geography, but Geography isn't understood enough at schools today. Geography lessons shouldn't be regarded as a lesson which only teaches encyclopedical informations about countries' city names,rivers, elevations and precipitation value. Geography lessons should be provided with main instructions and informations which are oriented towards its main aim. Our country's strategical importance appears by the subjects which are pointed and considered in the books of secondary education. The nations which knows the values of its country will reach the level of contemporaray civilizations. Because of the fact that the importance of the Geography lessons isn't understood enough; today we can't evaluate our geographical values and we are behind of the developed countries. We have to make the students feel like that they need the Geography lessons and we have to teach these lessons by making connections with daily life.If that is carried out, our country's worth will be understood better. Teachers have a big duty and responsibility to make the Geography lessons enjoyable and teachable. Teachers have to use the best method and materials while he is presenting the subject. This procect has been considered by looking our geographical values through the political point of view which always has a great importance for our country. Because of the reason that Turkey's strategical importance concerns our future directly, such a project is needed. 1.BÖLÜM: GİRİŞ
Keywords: Coğrafya Eğitimi