Bariatrik cerrahi sonrası hibrit egzersiz modelinin bazal metabolizma hızı ve kas kuvvetine etkisi - Köksalan, Bürke (My University, 2024)
Amaç: Bariatrik cerrahi ameliyatı sonrasında hibrit egzersiz modelinin kas kuvveti, bazal metabolizma hızı ve vücut kompozisyonu üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bariatrik cerrahi geçirmiş Vücut Kütle İndeksi (VKİ) ≥30 kg/ m2 olan 20 yetişkin birey (5 erkek, 15 Kadın) homojen olarak 10’ar kişilik Hibrit Egzersiz (HEG) ve Kontrol (KG) gruplarına ayrılmıştır. Ameliyattan 3 ay sonra, her iki gruba uygulanan ön testlerin ardından HEG grubu 4 ay süreyle haftada 3 gün hibrit egzersiz programına dahil olmuştur. Çalışmanın başında ve sonunda kuvvet testi, vücut kompozisyonu ve bazal metabolizma hızı (BMH) ölçümleri uygulanmıştır. Egzersiz müdahalesinin etkisi tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. HEG ve KG arasında cinsiyet dağılımındaki farklılıkların önüne geçebilmek için iki yönlü ANOVA analizlerinde cinsiyet değişkeni kovaryant değişken olarak alınmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre ön-son test değerleri arasında BMH düşüşü istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (F=17,837; p=0,001; η_p^2=0,512; EB: yüksek) ancak gruplar arasında anlamlı bir değişiklik tespit edilememiştir (F=0,699; p=0,415; η_p^2=0,04). Ön-son test değerleri arasında görülen kuvvet artışI HEG grubunda ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,01). Yağsız vücut kütlesi ve toplam vücut suyu parametrelerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiş (p>0,05), vücut ağırlığı, VKİ, bel çevresi, kalça çevresi, bel/ kalça oranı, yağ yüzdesi, yağ kütlesi, sağ ve sol kol yağ yüzdesi ve kütlesi sağ ve sol bacak yağ yüzdesi ve kütlesi, gövde yağ yüzdesi ve kütlesi parametrelerinde ise gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bariatrik cerrahi ameliyatı sonrası uygulanan hibrit antrenman modeli kas kuvvetini geliştirmiş, ancak bazal metabolizma hızında ve yağsız vücut kütlesinde bir artış sağlayamamıştır. Diğer vücut kompozisyonu bileşenlerinde her iki grupta da görülen anlamlı iyileşmeler hibrit egzersiz grubunda daha fazladır. Bariatrik cerrahi sonrası hızlı kilo verme döneminde uygulanan hibrit egzersiz modelinin hastaların kas kuvvetini arttırarak yaşam kalitesini iyileştirmeye katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.

Objective: The aim is to investigate the effects of a hybrid exercise model on muscle strength, basal metabolic rate, and body composition after bariatric surgery. Materials and Methods: Twenty adult individuals (5 males, 15 females) with a Body Mass Index (BMI) ≥30 kg/ m2 who underwent bariatric surgery were homogeneously divided into 10-person Hybrid Exercise Group (HEG) and Control Group (CG). Three months after the surgery, following pre-tests applied to both groups, the HEG group participated in a hybrid exercise program three days a week for 4 months. Strength tests, body composition, and basal metabolic rate (BMR) measurements were conducted at the beginning and end of the study. The effect of the exercise intervention was evaluated using repeated measurements two-way analysis of variance (ANOVA). Gender was taken as a covariate in two-way ANOVA analyses to address differences in gender distribution between HEG and CG. Results: According to the analysis results, a statistically significant decrease in BMR between pre- and post-tests was found (F=17.837; p=0.001; η_p^2=0.512; ES: high), but no significant change was observed between the groups (F=0.699; p=0.415; η_p^2=0.04). The increase in strength observed between pre- and post-tests was statistically significant in the HEG group and between the groups (p<0.01). There was no significant difference between the groups in lean body mass and total body water parameters (p>0.05), whereas significant differences between the groups were found in body weight, BMI, waist circumference, hip circumference, waist-to-hip ratio, fat percentage, fat mass, right and left arm fat percentage and mass, right and left leg fat percentage and mass, trunk fat percentage and mass parameters (p<0.05). Conclusion: The hybrid exercise model implemented after bariatric surgery improved muscle strength but did not lead to an increase in basal metabolic rate or lean body mass. Significant improvements observed in other body composition components were more prominent in the hybrid exercise group. It is concluded that the hybrid exercise model applied during the rapid weight loss period after bariatric surgery may contribute to improving patients' quality of life by increasing muscle strength.
The effect of hybrid exercise model on basal metabolic rate and muscle strength after bariatric surgery
Keywords: basal metabolism; bazal metabolizma; Beden eğitimi ve antrenman; hibrit egzersiz; hybrid exercise; obesity; obezite; Physical education and training; sarcopenia; sarkopeni Slevee gastrectomy; Slevee gastrektomi