Preeklamptik ve sağlıklı gebelerde plazma N-terminal pro c tip natriüretik peptit seviyelerinin karşılaştırılması - Özdilek, Pınar (My University, 2012)
1.ÖZET C tip natriüretik peptit (CNP), natriüretik peptit ailesinin bir üyesidir ve kardiyovasküler sistemde önemli etkileri gösterilmiş olan bir hormondur.Yapılan çalışmalar CNP’nin vazodilatasyon yoluyla vasküler tonusu düzenlediğini göstermektedir.Hipertansiyon ve sepsis gibi endotel disfonksiyonunun görüldüğü hastalıklarda CNP’nin plazma miktarlarının arttığı bilinmektedir.Preeklampsi gebeliğin hipertansif bozukluklarındandır ve hipertansiyon, proteinüri gibi semptomlarla bulgu vermektedir. Bu çalışmada amacımız patofizyolojisinde endotel disfonksiyonu olduğu bilinen preeklampside plazma N-terminal proCNP (NT proCNP) seviyelerini araştırmaktır. Araştırmamızda preeklamptik ve sağlıklı gebelerden alınan plazma örneklerinde çalışılmıştır. Hasta ve kontrol grubu yaşları 20-35 yaş arasında, gebelik haftaları ise 30-40 haftalar arasında seçilmiştir.Preeklamptik ve sağlıklı gebelerin plazma NT proCNP düzeyleri enzim immün ölçüm yöntemi (ELISA) ile belirlenmiştir. Preeklamptik gebelerin ortalama NT proCNP düzeyleri (ortalama±standart sapma: 10,02±5,02) sağlıklı gebelere göre (7,40±2,62) yüksek bulunmuştur (P≤0,022). Hastalar kendi içinde gruplandırıldığında, ağır preeklamptik grubun plazma NT proCNP seviyeleri (13,09±4,95) hafif preeklampsi (6,97±2,37) ve kontrol grubuna göre (7,40±2,62) anlamlı artış göstermiştir (P≤0,0005; P≤0,001). Hafif preeklampsi ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bulgularımıza göre NT proCNP seviyeleri özellikle ağır preeklampside anlamlı olarak artmakta, ve bu artış hastalığın ciddiyeti ile ilişki göstermektedir. Preeklampsi, NT proCNP, CNP, endotel disfonksiyonu.

Investigation of Plasma N-terminal proCNP Levels in Preeclamptic and Healthy Pregnants C type natriuretic peptide (CNP) is a member of the natriuretic peptide family that has important cardiovascular effects. Several studies demonstrates that CNP has antimitogenic, antiinflammatory, antiatherosclerotic and cardioprotective properties. It is known that plasma levels of CNP increase in diseases like hypertension and sepsis which are associated with endothelial dysfunction. Preeclampsia is a hypertensive disorder of pregnancy that is characterized by hypertension and proteinurea. Our aim is to investigate the plasma levels of N-terminal proCNP (NT proCNP) in preeclampsia which is thought to be related with endothelial dysfunction. In our study, plasma samples were collected from preeclamptic and normotensive healthy pregnants between 30-40th. weeks of their gestation. Controls and patients are selected between 20-35 ages. Plasma NT proCNP levels are measured with enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). According to our results, the mean plasma NT proCNP levels of preeclamptic group (mean±standart deviation: 10,02±5,02) are higher than the control group (7,40±2,62; P≤0,022). When the patients are categorized as severe and mild preeclampsia, plasma NT proCNP levels of severe preeclamptic pregnants were significantly higher (13,09±4,95) than the mild preeclamptic (6,97±2,37; P≤0,0005) and the control group (7,40±2,62; P≤0,001). However there was no significant difference for plasma NT proCNP levels between the mild preeclamptic and the control group. From our findings, it can be concluded that plasma NT proCNP levels are significantly elevated in preeclampsia and the elevations are relevant with the severity of preeclampsia. Key words: Preeclampsia, NT proCNP, CNP, endothelial dysfunction.
Keywords: Biyokimya; Gebelik; Tıp