Mecmû„a-i Eş„âr (Süleymaniye Kütüphanesi Fatih bölümü 4077) (vr. 1b-60b) - Destanov, Yaşar (My University, 2014)
Bu çalışma Süleymaniye Kütüphanesi’nin Fatih Bölümü’nde 4077 numarada kayıtlı olan Mecmû‘a-i Eş‘âr’ın 1b-60b numaralı varakları arasındaki manzûmelerin metnini içermektedir. Eser, müstensihi belli olmamakla birlikte 18. yüzyılda yazılmıştır. Mecmû‘a’nın 1b-60b varaklarında toplam 68 şair; 159 gazel; 47 ferd; 43 müfred; 16 rübâ‘î; 10 kıt‘a; 6 mu‘aşşer; 4 kasîde; 3 tahmis, tevhid, du‘ânâme, tercî-i bend ve hadis; 2 nazîre ve beyit; 1 mesnevî, şehrengiz, muhammes, tesdîs, güfte, müseddes, tetimme, ihtitam ve tarih bulunmaktadır. Mecmû‘a’da 16. ve 17. yüzyıl şairlerinin şiirleri çoğunluktadır. 15. ve 18. yüzyıl şairlerinin şiirleri de bulunmaktadır. İmkânlar nisbetinde dîvânı çalışılmış olan şairlerin dîvanlarına bakılmış ve mecmû‘a’da bulunan şiirleri tespit edilerek karşılaştırma yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde mecmuaların önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde eserin şekil ve muhteva özellikleri ele alınmış; şair, şiir ve nazım türlerini gösteren sıralı indeks ve tablolar hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde ise mecmuanın transkripsiyonlu metni ortaya konulmuştur. Kaynakçada çalışma boyunca istifade edilen eserler liste halinde verilmiştir.

This study covers are parts of poems named Mecmû‘a-i Eş‘âr recorded on pages 1b-60b in Suleymaniye Library on number 4077 Fatih. The work has been written in the 18th century and the author is not known. The pages of mecmua 1b-60b include totally 68 poets; 159 gazels; 47 ferds; 43 mufreds; 16 rubâ‘ies/ poems which are composed of 4 lines; 10 kıt‘a; 6 mu‘aşşer; 4 kasîde; 3 tahmis, tevhid, du‘ânâme tercî-i bend and hadith; 2 nazîre and beyit; 1 methnevî, şehrengiz, muhammes, tesdîs, güfte, müseddes, tetimme, ihtitam and tarih/ date. Most of the poems in the mecmua were written by the poets of 16th and 17th centuries. Mecmua includes also poems of 15th and 18th centuries poets. The poems whose poets were studied are handled and the place of poems determined and comparisoned within the studies as much as possible. The study consists of three parts: In the first part, it has been referred to the importance of mecmua’s. After this part, form and content specialities of mecmuaare handled; also, index’s and tables which shows the poets, poems and types of poetries have been prepared with a systematic chart. In the third chapter, the transcribed text of mecmua has been given and introduced. In the bibliography, the works which are used for this particular work are listed in an organized way, as well.
Keywords: Tarih ve eleştiri; Türk Edebiyatı