Karaparanın aklanmasının önlenmesinde muhasebe düzeninin araç olarak kullanılması üzerine bir inceleme - Kasap, Murat (My University, 2012)
Karaparanın Aklanması, Adli Muhasebe, Muhasebe Hileleri Ve Denetimi ÖZET KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNDE MUHASEBE DÜZENİNİN ARAÇ OLARAK KULLANILMASI ÜZERİNE BİR İNCELEME Suç gelirinin aklanmasının önlenmesinde mücadele süreci dikkatle incelendiğinde; muhasebe, muhasebe mesleği ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini (karapara) aklamayı önlemede muhasebenin yerinin önemi bu çalışmada ön plana çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla hazırlanmış altı bölümün birincisinde suç geliri - karapara, kayıtdışı ekonomi kavramları, ilişkisi boyutları ve nedenleri üzerinde durularak kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini (karapara) aklama, aşamaları, yöntemleri ve etkileri değerlendirilerek aklama süreci boyunca karşılaşılan durumlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, suçtan kaynaklanan mal varlığı gelirinin aklanmasının önlenmesinde uluslararası çalışmalar ve uluslararası işbirlikleri üzerinde durulmuş, dünya çapındaki mücadeleler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye’de suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu, uluslar arası mücadeledeki yeri ve anlaşmaları araştırılmıştır. Hukuki düzenlemeler ve karapara aklanması ile ilgili faaliyet gösteren kuruluşlar değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise, muhasebe, muhasebe mesleği ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklamayı önlemede muhasebenin yeri değerlendirilmiştir. Muhasebe, muhasebe mesleği ve aklamayı önlemede muhasebenin yeri anlatılmış, bu anlamda muhasebede yapılan hileler ve hile denetçiliği, işletmelerde yapılan hilelerin önlenmesine yönelik uygulamalara değinilmiş ve hilelerin ortaya çıkarılmasında kullanılan yöntemler anlatılmıştır. Son bölümde ise suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini (karapara) aklamada muhasebe düzeninin etkisi ve denetimi ile suç gelirinin aklanmasının önlenmesinde muhasebe düzenin ne tür bir araç olarak kullanıldığı ve meslek mensuplarının görev ve sorumluluklarına değinilmiş, sonuçta çözüm önerileri sunulmuştur. Money Laundering, Forensic Accounting, Fraud Auditing

AN ANALYSIS OF THE USE OF OCCOUNTING ORGANIZATION AS A TOOL ON THE PREVENTION OF MONEY LAUNDERING A careful examination of the process of fighting crime in the prevention of laundering income accounting, the accounting profession and the value of assets resulting from crime (money), accounting laundering prevention to the fore in this study tried to be the importance of the place. For this purpose, the department prepared the first of six criminal income - money, the concepts of the informal economy, with emphasis on the causes of relationship dimensions and established a conceptual framework. The second section, the values of assets derived from crime (money) laundering, its stages, situations encountered during the process of laundering methods and assessment of their effects are investigated. In the third chapter, caused offense in international studies and international cooperation in the prevention of laundering income assets, focuses on the struggles around the world are examined. The fourth section, the value of the laundering of assets derived from criminal offense in Turkey, and place of the fight against international agreements, investigated. Legal arrangements and organizations were active in relation to money laundering. In the fifth chapter, accounting, the accounting profession and the value of assets resulting from crime , accounting, where the prevention of laundering were evaluated. Accounting, the accounting profession and accounting, where the prevention of laundering is described, in this sense, accounting tricks and gimmicks auditor, for the prevention of fraud in business applications are mentioned and described in the methods used in detecting fraud. In the last section the value of assets due to crime (money), accounting laundering scheme revenue laundering and crime prevention and control of the effect of accounting is used as a tool in order, and what kind of duties and responsibilities of the profession are addressed, the resulting solutions are presented.
Keywords: Adli Muhasebe; Karaparanın Aklanması; Muhasebe Hileleri