İmalat performansının değerlendirilmesi - Karaman Akgül, Arzu (Öneri Dergisi, 2011)
Özet: Küresel rekabet, kısalan ürün yaşam eğrileri ve imalât teknolojilerindeki gelişmeler, imalât firmalarını karmaşık ve belirsiz bir çevre içerisinde rekabet etmeye zorlamıştır. Müşterilerin gereksinimleri ve firmaların bu gereksinimleri karşılama eğilimleri dikkate alındığında, maliyetleri ve pazara giriş süresini düşüren, kalite ve teslimatı arttıran firmaların en yüksek imalat performansını elde edeceği göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Akademik yazın incelendiğinde çeşitli yazarlar tarafından çok sayıda imalat performansı ölçütü önerildiği ve kullanıldığı görülmüştür. Bu çalışmada, imalat performansının değerlendirilmesinde kullanılan boyutların irdelenmesi amaçlanmıştır. Rekabetçi imalat öncelikleri olarak adlandırılan bu ölçütlerle ilgili olarak farklı yazarlar tarafından yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve ilgili çalışmalarda kullanılan ölçütler sunulmuştur. Akademik yazın incelendiğinde dört temel rekabetçi imalat önceliği olduğu görülmüştür. Bunlar maliyet, kalite, teslimat ve esnekliktir. Ancak yakın zamanda yapılan çalışmalarda bu dört unsura ilave olarak başka önceliklere de yer verilmiştir. Bu çalışma ile imalat performansının değerlendirilmesinde kullanılan ve günümüz koşullarında en geçerli olduğu düşünülen tüm göstergelerle ilgili detaylı bir araştırma yapmak ve sonuçları ortaya koymak amaçlanmıştır.
Evaluation of manufacturing performance
Keywords: İmalat, İmalat Performansı, Rekabetçi İmalat Öncelikleri.