Alman etnik komedi programı was guckst du?'da Türk kimliğinin yeniden inşası - Kundakçı, Ebru Han (My University, 2019)
ÖzetMizah, birçok araştırmacı tarafından gündelik hayatın içinde sözlü bir sanat olarak görülmektedir ve mizahın tabu olan konuların bir aktarma şekli olabileceğine inanılmaktadır. Ayrıca insanlık tarihi boyunca insanların karakterleri ve göze çarpan özelliklerinden şakalar yapılmıştır. Etnik komedi, azınlıkların üzerinden yapılan bir mizah türü olarak birçok sosyal, bilimsel tartışmalara yol açmaktadır.İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Batı Avrupa’ya gerçekleşen-özellikle Akdeniz ülkelerinden- göç; kültür ve kimlik anlamında değişikliklere yol açmıştır. Kültürel çeşitlik, Alman televizyon dünyasında da izlerini göstermektedir. Birçok televizyon programında, etnisite ve kültürel farklılıklar konu olarak işlenmektedir. Was Guckst Du?!, bir etnik komedi olarak, Alman televizyon tarihinde bir ilke imza atmıştır. Program sunucusu Kaya Yanar’ın kökeni Türkiye ve Arabistan’a dayanmaktadır. Bu durum programın izleyici kitlesini çeşitlendirmektedir. Tez kapsamında Was Guckst Du?! ele alınırken analiz; etnik komedi, etnik mizah, klişe, stereotip ve önyargı gibi kilit kavramlara dayandırılacaktır.Araştırmanın kapsamı; Alman etnik komedi Was Guckst Du?!’da Türk kimliğinin temsili ve Was Guckst Du?! programının yayınlandığı dönemde gündeme gelen özellikle doğu toplumlarına yönelik olumsuz toplumsal konularla bağlantılar kurmaktır.

AbstractAccording to many researchers, comedy is seen as verbal art in daily life and can also relay taboo themes. Throughout human history, diverse characters and remarkable proberties of people became objects of derision. Ethno-comedy, which concludes jokes about minorities, caused discussions in social science.After the Second World War, western European countries needed people for labor. Migration workers, especially from the mediterranean areas, were called to replace the need of workforce. Thus, cultural diversity manifests itself on the German television. Cultural differences and ethnicities are discussed on television programmes very often. Was Guckst Du?! is the first ethno-comedy programme on German television history. The ethnic background of the creator and moderator of Was Guckst Du?!, based on Turkey and Arabia. Kaya Yanar’s ethnic background, provides a vast audience. The analysis of the present study will be base on ethno-comedy, ethnic jokes, chliches, prejudices and stereotypes.The content of this research relates the representation of Turkish identity with the adverse events caused by eastern ethnisities during the period in which Was Guckst Du?! published.
Keywords: Alman Televizyonu; Almanya; Comedy; Culture; Ethnisity; Ethno-Comedy; Etnik Komedi; Etnisite; Fıkra; GermanTelevision; Germany; Humour; Identity; Joke; Kimlik; Komedi; Kültür; Mizah; Stereotip; Stereotype; Television broadcasting; Television programs; Televizyon programları; Televizyon yayıncılığı