Geçiş döneminde Bulgaristan bankacılık sisteminin yaniden yapılandırılması - Chilingirova, Sadife (My University, 2004)
Dünya oluşumundan beri sürekli değişim ve yeni arayışlar içerisindedir. İnsanoğlu her zaman bulunduğu durumun daha iyisini bulma çabasındadır. Fakat yenilikleri kabul etmek ve uygulamak kolay değildir. Dünya tarihine baktığımızda ise belirli zamanlar içerisinde farklı yönetim ve siyasi sistemler ortaya çıkmıştır. Bir ülkenin yeni sisteme geçiş yönetim, ekonomi sosyal ve hukuk sistemlerinin de geçişi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada Bulgaristan bankacılık sisteminin ilk kuruluşundan bugünlere kadar olan gelişim sürecini anlatılmaya çalışılmıştır. Bu süreç üç ana dönemden oluşmaktadır. Birinci dönem 1878 - 1947 yılları arasındadır yada Bulgaristan Osmanlı egemenliğinden bağımsız kaldıktan sosyalizm rejimine girene kadar dönem. İkinci dönem 1947-1990 yıllar arasındaki dönemdir.Başka bir değişle sosyalizm rejiminde olan bankacılık sistemindeki düzenleme ve değişiklikleri ele alınmıştır. Üçüncü dönem ise 1990 - bugüne kadar olan süreçtir.Bu dönem Bulgaristan Pazar ekonomisine geçişi ile karakterize edilmektedir. Bu çalışmanın ana amacı Bulgaristan bankacılık sistemi Pazar ekonomisi geçme sürecinde yapılan düzenleme ve değişikliklerini anlatmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Bulgaristan Bankacılığın Tarihsel gelişimi , ikinci bölüm de 1996-1997 yıllarında yaşanan finans krizinden sonra uygulanan Para Kurulu sistemini ele alınmıştır.Üçüncü bölüm Bulgaristan bankacılık sisteminin yeniden yapılandırma sürecini yada sosyalizmden Pazar ekonomisine geçişini tablo ve şekiller yardımıyla anlatılmıştır. There is a continuous development in the world. Making always try to find better achievments. But it is not easy to accept them. History has brought different kinds of goverments . To accept a new political system means changes in goverment, economy, social and law spheres of a country. This thesis is a research of the development of the bank system in Bulgaria . There are three main periods. The first period 1878 - 1990 -it is from the Inedependamce from the Ottoman Empire to the begining of the Socialist regime. The second period 1947-1990 .This is a transitional period from the Capitalism to the socialism. The third period 1990 - to now . This is a transitional period from the socializm the Market ekonomy. The main purpose of this thesis is to describe this transition.The thesis includes three parts. The first part it is a History of the Bulgarian bank system. The second part Putting into practise the Currency Board to be overcome the finance crisis in Bulgaria. The tird part A description of the transitiona from the socializm to the Market economy made by charts and schemes.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Bulgaristan; Ekonomi; Finansman ekonomisi