Ali Haydar Efendi örneğinde Mecelle’nin Fıkıh Usûlü’ne yansımaları - Çiftçi, Yusuf (My University, 2010)
ÇİFTÇİ, Yusuf, “Ali Haydar Efendi Örneğinde Mecelle’nin Fıkıh Usûlü’ne Yansımaları”, Danışman Prof. Dr. Vecdi AKYÜZ, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010. Bu araştırmada XIX. y.y.’da İstanbul’da yaşamış olan son dönem Osmanlı hukukçusu Büyük Ali Haydar Efendi’nin Fıkıh Usûlü’ne dair yazdığı “Usûl-ü Fıkıh Dersleri” adlı eseri örneğinde Osmanlı Devleti’nde medeni hukuk alanında kanun metni olarak hazırlanan “Mecelle”nin Fıkıh Usûlü’ne yansımaları araştırılmıştır. Araştırmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eserin sahibi Ali Haydar Efendi’nin hayatı ve eserleri, ilmî kişiliği, hocaları, öğrencileri, yaptığı memuriyetler araştırılmıştır. İkinci bölümde Osmanlı Medeni Hukuku “Mecelle”yi ortaya çıkaran nedenler, hazırlık aşamaları, yürürlüğe girmesi, İslam âlemine etkisi, yürürlükten kaldırılması, üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise “Mecelle” maddelerinin “Usûl-ü Fıkıh Dersleri” adlı esere yansıması, maddelerin işlenişi, metodu ile Fıkıh Usûlü konuları bağlamında bu maddelerle ilgili verilen örnekler incelenmiştir.

ÇİFTÇİ, Yusuf, “The Reflections Of Mecelle To The Fiqh Style In The Case Of Ali Haydar Efendi”, Supervisor Prof. Dr. Vecdi AKYÜZ, Marmara University Divinity Fakulty, 2010. In this study was researched that reflections of “Mecelle” to the Fiqh Style. The Mecelle was prepared as the law text on the civil law area of Ottoman State in the case of “Fiqh Style Lessons” about Fiqh Style wrote by recently Ottoman lowyer Big Ali Haydar Efendi who lived in Istanbul in XIX. Century. This study consists of three main parts. In the first part were informed about the owner of the work Big Ali Haydar Efendi’s life and his works, his scientific personality, his teachers, his students, his duties. In second part were informed about reasons that uncovered the Ottoman Civil Law “Mecelle”, preparation phases, entering into force, The effect on the Islamic world, its repealing, studies on it. In third part were examined “Mecelle” articles that named in the “Fiqh Style Lessons”, the handling of this matters, the examples given on the subject.
Keywords: Fıkıh; İslam Hukuku