Organizational performance management: balanced scorecard - Genç, Mehmet Özgür (My University, 2002)
Bu tez çalışmasında organizasyonel performance yönetimi ve önemli uygulamalarından “balance scorecard” yöntemi ele alınmış, analiz edilmiş ve diğer yönetim teknikleriyle karşılaştırılması yapılmaya çalışılmıştır. Artmakta olan rekabet ortamı, değişen iş koşulları ve globalleşme ile organizasyonlar değişime ayak uydurmda çabuk davranmak, yeniden yapılanmak ve gerektiğinde kısa ve uzun dönemli stratejilerini değiştirmek, bunları düzenli olarak kontrol ve gözlemlemek ve bu kontrol ve gözlemlerden elde edilen bilgiler ışığında hareket etmek gerekliliği ve zorunluluğu ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu yeni ortam organizasyonların kurumsal performanslarını kontrol ve gözlemlemelerini ve strateji ve hatta misyonlarını yeniden formüle etme, uygulama ve değerlendirmeleri zorunluluğunu getirmiştir. Bu çalışma organizasyonel performans yönetimi ve iligli konularıyla ilgili bilimsel araştırma ile başlamıştır. Yönetim ve danışmanlık firmalarının ve uzmanların yapmış olduğu çalışmalar tezin bilimsel araştırma havuzuna dahil edilmiştir. Tez bilimsel araştırmasına Avrupa, Türkiye ve Amerika’daki firma ve kuruluşların “balanced scorecard” uygulama tecrübeleri de katılmış ve son olarak Türkiye’de faaliyet gösteren bir sigorta şirketi ile yapılan balanced scorecard uygulaması tüm safhalarıyla çalışmaya eklenmiştir. In this thesis writing, organizational performance management and a technique for enterprise performance management, the balanced scorecard, is described, analyzed and compared with other management techniques. With the increasing competitiveness, changing business environments and globalization worldwide, force organizations to change rapidly, reengineer if needed and implement and formulate short-term and long-term strategies, analyze and monitor them periodically, and response and go in action related to the feedback and strategic results. This new framework forces the organizations to monitor and control their corporate performance, formulate, implement and evaluate strategies and even their missions. The study has been started with literature survey on the related topics of organizational performance management. The ideas and studies of experts from management consulting firms have also been added to the study’s workshop. The literature survey of the topics, the concept and situation of balanced scorecard and its implementation in Turkey, in USA and European countries, the balanced scorecard implementation in an insurance company are combined to end up with a conclusion and future oriented decisions about the balanced scorecard and organizational performance management.
Keywords: Genel yönetim; Organizasyon ve finansman; Performans Yönetimi