Kimya eğitiminde ters yüz öğrenme modeli ile öğretimin lise öğrencilerinin ters yüz edilmiş öğrenme hazırbulunuşluk düzeyleri, özdüzenlemeli öğrenme becerileri ve ve akademik başarılarına etkisi - Ceyhan Sinal, İlknur (My University, 2024)
Bu araştırma, kimya öğretiminde harmanlanmış öğrenme modellerine dayanan ters yüz öğrenme modeli ile öğretimin lise öğrencilerinin ters yüz öğrenme hazırbulunuşluk düzeyleri, özdüzenlemeli öğrenme becerileri, hedef yönelimi davranışları ve akademik başarılarına olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda kendi öğrenme sorumluluğunu üstlenebilen, kendine öğrenme hedeflerini belirleyebilen, öğrenme süreci boyunca kendine güvenebilen, akademik zorluklar karşısında özdüzenlemeli öğrenme becerilerini kullanabilen öğrencilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda araştırma, 9.sınıf öğrencileriyle ve kimyasal türler arası etkileşimler konusunda yürütülmüştür. Bilim ve teknolojide yaşanan değişimlerin neticesinde bilgi birikiminde önemli gelişmeler ve ilerlemeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin ana hedefi öğrenmeyi öğrenebilen bireyler yetiştirmek olmuştur. Bu çerçevede düşünüldüğünde araştırmada ters yüz öğrenme modeli ile öğretim sayesinde hedef yönelimi davranışlarının öğrencilere kazandırılmasında özdüzenlemeli öğrenme becerilerinin katkısı olacağı tespit edilmiştir. Bu bağlamda araştırma 19 kişi deney grubunda 21 kişi kontrol grubunda olmak üzere toplam 40 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma modeli olarak karma yöntem araştırma desenlerinden açıklayıcı ardışık desen kullanılmıştır. Nicel veri toplama araçları olarak Ters Yüz Öğrenme Hazırbulunuşluk Ölçeği, Özdüzenlemeli Öğrenme Ölçeği, Hedef Yönelimi Ölçeği ve Akademik Başarı Testi kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak ise Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırma bulguları, uygulama sonucunda deney ve kontrol gruplarının ikisinde de ters yüz öğrenme hazırbulunuşluk düzeyi bağlamında anlamlı artış olduğu tespit edilmiştir ancak deney grubundaki artış, kontrol grubundan daha fazladır ve etki büyüklüğü daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Özdüzenlemeli öğrenme becerileri ise ters yüz öğrenme modeli ile öğretim gerçekleştirilen deney grubu öğrencileri ve mevcut programa göre öğretim gerçekleştirilen kontrol grubu öğrencilerinin araştırma sonucunda özdüzenlemeli öğrenme becerilerinin çok büyük düzeyde olmak üzere anlamlı artış göstermekte olduğu ancak deney grubundaki artışın etki büyüklüğünün daha fazla olması dikkat çekmektedir. Hedef yönelimi davranışlarının ise uygulama aşaması sonrasında deney ve kontrol grubunda birbirine benzer düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Hem deney hem kontrol grubunda yer alan öğrencilerin akademik başarı ön test ve son test ortalamaları arasındaki farklar, son test lehine olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı tespit edilmiştir ancak deney grubundaki artışın etki büyüklüğünün daha fazla olması dikkat çekmektedir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerle yapılan görüşmelerin bulguları incelendiğinde ters yüz öğrenme modeli ile öğretimin genel olarak başarılı bir öğrenme modeli olarak belirtildiği ancak öğrenci motivasyonu, bireysel öğrenme stilleri ve zaman yönetimi gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Özellikle özdüzenlemeli öğrenme becerisi düşük olan öğrencilerin ters yüz öğrenme modeli ile öğretim sürecine adaptasyonunu artıracak ek destek mekanizmaları geliştirilmelidir.

This study was conducted to investigate the effects of instruction based on the flipped learning model, which is rooted in blended learning paradigms, on high school students' readiness for flipped learning, self-regulated learning skills, goal-oriented behaviors, and academic achievement in the domain of chemistry education. The primary objective of this research is to foster students who are capable of assuming responsibility for their own learning, establishing personal learning objectives, maintaining confidence throughout the learning process, and employing self-regulated learning strategies when confronted with academic challenges. The research was implemented with ninth-grade students focusing on the topic of interactions among chemical species. In light of advancements in science and technology, significant progress has been made in the accumulation of knowledge, with the overarching aim of nurturing individuals who possess the ability to learn how to learn. From this perspective, the study posits that self-regulated learning skills play a critical role in promoting goal-oriented behaviors among students engaged in instruction based on the flipped learning model. The research involved a total of 40 students, comprising 19 participants in the experimental group and 21 in the control group. An explanatory sequential design, a variant of mixed-method research, was employed as the methodological framework. Quantitative data were collected using instruments such as the Flipped Learning Readiness Scale, the Self-Regulated Learning Scale, the Goal Orientation Scale, and an Academic Achievement Test. Additionally, qualitative data were gathered through a Semi-Structured Interview Form. The findings of the research indicate that following the implementation of the flipped learning model, both the experimental and control groups demonstrated a significant increase in their flipped learning readiness levels. Notably, the increase observed in the experimental group was more pronounced, exhibiting a higher effect size compared to the control group. With respect to self-regulated learning skills, significant enhancements were noted in both groups; however, the experimental group, which underwent instruction based on the flipped learning model, showed a greater effect size in this regard. Concerning goal-oriented behaviors, the results indicated that post-implementation, both groups exhibited comparable levels of such behaviors. Statistically significant differences were found between the pre-test and post-test academic achievement scores for both groups, favoring the post-test results. Nonetheless, the increase in academic achievement within the experimental group was also characterized by a higher effect size, indicating a more substantial improvement. Moreover, qualitative findings derived from interviews with students in the experimental group revealed a general perception of the flipped learning model as an effective instructional approach. However, students underscored the necessity of considering factors such as motivation, individual learning styles, and time management. Specifically, it was recommended that additional support mechanisms be developed to assist students with lower self-regulated learning skills in adapting more effectively to the flipped learning environment.
The impact of teaching with the flipped learning model in chemistry education on high school students’ flipped learning readiness levels, self-regulated learning skills and academic achievement
Keywords: Academic Achievement; Akademik Başarı; Chemistry; Flipped Learning Model-Based Instruction; Flipped Learning Readiness Level; Goal-Oriented Behavior; Hedef Yönelimi Davranışı; Kimya; Öğrenim ve öğretim; Özdüzenlemeli Öğrenme Becerisi; Self-Regulated Learning Skills; Study and teaching; Ters Yüz Öğrenme Hazırbulunuşluk Düzeyi; Ters Yüz Öğrenme Modeli ile Öğretim