Currency risk management with financial derivaties: croos- hedging the TL with derivaties in major currencies - Avcı, Emin (My University, 2001)
Bu çalışmanın amacı, yabancı yatırımcılar açısından, türev piyasalarının döviz piyasalarındaki dalgalanmadan kaynaklanan kur riskini kontrol edebilmedeki rolünü incelemektir. Temelde bu çalışmada, gelişmiş ülkelerde sıklıkla kullanılan dövize dayalı türev araçları üzerine odaklanılmış ve de kur riskini azaltmada bu araçlarla uygulanabilecek stratejiler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Türev piyasaları incelenilmeden önce, uluslar arası döviz piyasalarının temel yapısı ve işleyiş özellikleri üzerinde durulmuştur. Akabinde, temel makro-ekonomik parametreler ile kurlar arasındaki etkileşimi açıklamaya çalışan baz teorilere yer verilmiştir. Kur riskini oluşturan faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu girişten sonra, çalışmanın ana konusu olan kur riskini azaltmada kullanılabilecek dövize dayalı türev araçları incelenmiş; ve de bu bağlamda kullanılabilecek stratejiler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise dövize dayalı türev araçlarından olan gelecek kontratlarıyla kur riskinin azaltılmasına yönelik bir uygulama sunulmuştur. Türev piyasalarının bulunmadığı finansal piyasalarda bu aracın kullanım olanakları ve de etkinliği tartışılmıştır.

The purpose of this study is to analyse the role of derivatives markets in managing and at some extent controlling the foreign exchange rate risk caused by the huge volatility in the foreign exchange market from the foreign investors point of view. The main focus is placed up on the basic foreign exchange derivative instruments commonly used in developed countries and the strategies with these instruments in avoiding the foreign exchange risk. To present this, firstly the basics of the international foreign exchange markets are mentioned and the nature and operating character of the market is described. Also, the interrelations between the macro economic parameters and the exchange rates are mentioned with the corresponding well known theories. Then, the basic financial derivative instruments that could be used in exchange rate risk management are investigated. The possible strategies for this purpose are presented. The last section includes the methodology for hedging the foreign exchange risk with derivative instruments where no derivatives markets exist in the financial system: Cross- Hedging.
Keywords: Döviz; DÖVİZ KURU-KUR RİSKİ; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Para; ULUSLARARASI TİCARET-DÖVİZ KURLARI