Assessment of soft tissue changes ın patients treated with surgically assisted rapid maxillary expansion - Ali, Hasan (My University, 2015)
Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda yumuşak doku değişikliklerinin değerlendirilmesi Hasan ALI Prof. Dr. Ahu Acar Ortodonti Amaç; Bu çalışmanın hedefi cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda,bilgisayarlı tomografi(CBCT) kullanımıyla yumuşak dokularında değişiklik miktarının araştırılmasıdır. Materyal ve Method: Çalışma grubumuzu üst çene darlığı bulunan ve cerrahi destekli genişletme ihtiyacı olan 20 adet hastanın preoperatif ve kortikomi cerrahisiden 3-6 ay sonrasında alınmış CBCT taramalarından oluşturmaktadır.Bu retrospektif(geriye dönük)/ çalışma Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ethik Komitesi'nden onaylanmıştır. Sonuçlar ve değerlendirme : Nazomaksiller yumusak dokuda anterior ve inferior yönde bir yön değiştirme ve genel bir genişleme olduğu kanısına vardik.Bunlarla birlikte koronal ve horizontal yöndeki en büyük değişiklik laterale ve anteriora doğru gözlenmiştir. Nazal köprü uzunluğunda hafif bir artış ve nazal uzunlukta hafif bir azalma söz konusudur.Burun boşluğunda artışla birlikte burun deliklerinde genisleme de gozlenmistir.Bu yuzden dar burun deliklerine sahip hastalar yumusak dokudaki bu degisikliklerden yarar saglayabilir.Ayrica burun deliklerinde genisleme de gozlenmistir. burun değişiklikler, ortognatik cerrahi, SARME, CBCT

Assessment of Soft Tissue Changes In Patients Treated With Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME). Hasan ALI Prof. Dr. Ahu Acar Ortodonti The purpose of this study is to investigate the amount of changes which occur in the soft tissues in patients who have been treated with Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME) with the use of Cone Beam Computed Tomography (CBCT). Material and Method: Our sample consisted of the records of 20 patients with a mean age of …… with maxillary constriction who needed expansion by way of SARME whose CBCT scans were taken preoperatively and 3-6 months after corticotomy was obtained. This is a retrospective study approved by the Ethical Committee of the Institute of Health Sciences, Marmara University. Results and Conclusion: We concluded a general widening and an overall anterior and inferior displacement in the nasomaxillary soft tissues with the most obvious changes in the coronal and horizontal plane laterally and anteriorly with a slight increase in the nasal bridge length and a slight decrease in the nasal length. Widening of the nostrils was observed as well as an increase in nostril area and therefore patients with constricted nostrils can benefit from the changes in soft tissue. An increase in the nostril width was also observed. Nasal changes, orthognathic surgery, SARME, CBCT.
Keywords: Burun Değişiklikler; CBCT; Ortodonti; Ortognatik Cerrahi; Sağlık; SARME