Suriyeli mültecilerin yerleşme sorunu ve çözüm arayışları : Kahramanmaraş örneği - Orak, Abdülbaki (My University, 2019)
ÖZETSURİYELİ MÜLTECİLERİN YERLEŞME SORUNU VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞİGünümüzde dünyanın en önemli sosyal problemlerinden biri göç ve göçmen sorunudur. Ortaya çıkma nedenleri itibariyle yaygın olarak bilinen göç çeşitleri, temelde iki şekilde olmaktadır. Birincisi isteğe bağlı göç, bu durum müspet göç olarak da açıklanabilir. İkincisi ise zorunlu göçtür. Konumuzu ilgilendiren göç türü ise zorunlu göçün çeşitlerinden olan savaş nedeniyle kişilerin yaşamış oldukları sorunlar sonucunda memleketini, evini, tarlasını, işini, işyerini ve hatta geçmişini terk etmek zorunda kaldığı göç türüdür. Türkiye’ ye 2011 yılında bugüne kadar Suriye’den savaş nedeniyle gelen yaklaşık 3.550.000’ civarında göçmen bulunmaktadır. Bunların 230.000’ne yakın bir kısmı çadır ve konteyner kentlerde misafir edilirken, geriye kalan yaklaşık 3.320.000’ne yakın bir kısmı ise kendi imkânları ile Türkiye deki 81 ilimize dağılmış şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu çalışmamızda ise bahsi geçen Suriyeli göçmenlerin yaşadıkları yerlerde yaptığımı araştırma ve gözlemlerimiz neticesinde görebildiğimiz sosyal alanlardaki sorunları ele alınacaktır. Elbette, birçok sorunları bulunan göçmenlerin her meselesini bu çalışmada ele almak mümkün olmayacaktır. Ancak bu çalışmada daha çok barınma, eğitim, sağlık ve istihdam sorunlarına dikkat çekilecek olup, bu alandaki muhtemel sosyal politika araçları ile çözüm bulmaya yönelik önerilerde bulunulacaktır.

ABSTRACTTHE SETTLEMENT PROBLEM OF SYRIAN REFUGEES AND THE SEARCH FOR SOLUTION: THE CASE OF KAHRAMANMARAŞOne of the most important social problems in the world today is the issue of immigration and migration. The types of migration commonly known for their emergence in the world are basically two forms. First level voluntary migration can also be explained as this positive migration. The second is forced migration. The type of immigration that interests’ locality is the type of immigration that forced people to leave their home country, home, business, workplace and even the past as a result of the problems that people have experienced because of war, which is a kind of forced migration. In Turkey, there are approximately 3,550,000 immigrants who came to Turkey from Syria due to the war so far since 2011, Nearly 230,000 of them are being welcomed in tents and container cities. Nearly 3,320,000 of them are still living their lives dispersed to 81 cities in Turkey with their own capabilities and government aid. In this study, the problems of Syrian immigrants where they live are discussed. Of course, it will not be possible to address all the issues of immigrants who have many problems in this work. However, in this study, more attention will be paid to the problems of housing, education, health and employment proposals for finding solutions with possible social policy tools will be made in this area.
Keywords: Barınma; Employment; Forced Migration; Geopolitics; İstihdam Syrian Migrants; Jeopolitik; Middle East; Mülteci; Mülteciler, Suriyeli; Orta Doğu; Refugees; Refugees, Syrian; Shelter; Suriyeli Göçmenler; Zorunlu Göç