Rusya federasyonu yabancı yatırımlar federal kanunun Türkiye Cumhuriyeti doğrudan yabancı yatırımlar kanunu ile karşılaştırması - Azizov, Eldar (My University, 2008)
Gelişen iletişim, teknoloji, ulaşım ve diğer unsurlar, üretilen mal ve hizmetlerin diğer ülkelerde pazarlanması, ülkeler arasında ticari iş birliklerinin artmasına ve yatırımlarında küreselleşmesine katkı sağlanmaya başlamıştır. Daha fazla kâr elde etmek ve daha verimli iş yapmak için hitap ettikleri pazarlara daha yakın yerlerde iş yapmak isteyen yatırımcılar iş gücünün ucuz olduğu, iletişim ve enerji kaynaklarının bolluğu ve hammadde stoku gibi unsurları ile beraber kanunların sağladıkları teşvik ve korumaları dikkate alarak yatırım yapacakları ülkeleri belirlemeye başlamışlar. Ev sahibi ülkeler ise ülke ekonomisini güçlendirmek maksadıyla, döviz girdilerinin artırmak, istihdam sağlamak, yeni teknolojiler getirmek için yabancı sermaye yatırımların gelmesi için yasal düzenlemeler yapmaya başlamışlar. Bu tezimizde Avrasya coğrafyasının önemli iki büyük ülkesinin, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyetinin yabancı sermaye yatırımları ile ilgili kanunları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Genel olarak yabancı sermaye yatırımları ve yabancı sermaye yatırımlarına yol açan sebepler anlatıldıktan sonra kanunlarda kullanılan bazı kavramları tanımlara ve karşılıklı olarak her iki ülke kanununda ne anlama geldikleri anlatılmıştır. İlk bölüm yabancı sermaye yatırımlarına tanınan imkânlar ve yabancı sermaye faaliyetlerinin türleri ile tamamlanmıştır. İkinci bölümde yabancı yatırım mevzuatının yabancı yatırımcıya sağladığı korumalar ve teşvikler kanunlardaki tanımlama ve kapsamına göre karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde yabancı sermayenin milletlerarası antlaşmalarla korunması incelenmiştir. Yabancı yatırımların çok taraflı uluslararası anlaşmalarla korunması konu başlığı altında Devletler ve Diğer Devletlerin Vatandaşları Arasındaki Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Hakkında Konvansiyon (ICSID) ve Çok Taraflı Garanti Kuruluşu Antlaşması (MIGA) unsurları ve uygulama alanları ile incelenmiştir. Yatırımcıların iki taraflı antlaşmalarla korunması, Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma incelenmiştir.

Progressing of communications, technologies and other elements, goods and services marketing in different countries, improve trade relationship between countries and contribute to spherical of investment. Producers are looking for producing goods near markets area, to get more income, to make productive job and facilitating business, also cheap work power, abundantly and convenient of communication and energy sources and stock of raw materials and different elements guide investors to invest in foreign countries. From host countries side, foreign currency, increasing of employments, new technologies and other reasons are important factor to suffering foreign investors. So, when foreign investor looking for convenient investment environment, host countries also trying for contributing to country economy. In my thesis i examined foreign investment laws of two important countries of Eurasia Russian Federation and Turkey Republic. After general explanation of foreign capital investment and its aim and practice area, were explained definitions of some concept and explained reciprocal meaning of concepts from each law. First part completed by examine oppotunities which are supplying by foreing investment laws and investment types. In the second part compared encouragements and protections supplyed by foreign investment laws and definitions of laws. In the third part explained protections of foreign investment laws by international pacts and agreements. Protection of investments by international pacts examined in Convention on the Settlement of Investment Disputes between States and Nationals of Other States (ICSID) and Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) and their practice areas. İn the protecting of rights of investors by agreements examined an Agreement About Protecting and Encouragement Investments and Precaution of Paired Taxing Agreement between Russia Federation and Turkey Republic.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Rusya Federasyonu; Yabancı Yatırımlar