Kadro hareketi’nin kalkınma perspektifinin Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanlarındaki yansımaları - Altun, Etkin (My University, 2019)
Kadro, Türk Siyasi Tarihi’nin en önemli fikir mecmualarından biri olan KadroDergisi’nin ortaya koymuş olduğu perspektif doğrultusunda oluşan bir aydın hareketidir.Yaptıkları yayınlarda ortaya koymuş oldukları fikirlerle pek çok farklı kesimden ilgi ve tepkigörmüşlerdir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu hariç olmak üzere derginin iskeletini oluşturandiğer yazarlar, geçmişlerinde mevcut rejimin karşısında yer almışlar, bu faaliyetlerinden ötürücezalandırılmışlar ve aleyhinde siyasal faaliyet yürüttükleri rejim tarafından affedilmişlerdir.Akabinde Türk inkılâbının ideolojisini oluşturmaya talip olmuşlardır. Bu yönüyle üzerlerindeciddi şüpheler barındıran, önermiş oldukları gelişme stratejisi dolayısıyla da CHP Bürokrasisive sermaye kesimlerince süreklilik arz eden tepkiler altında yayın faaliyetlerinigerçekleştirmişlerdir. Derginin imtiyaz sahibi olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türkedebiyatının en önemli kalemlerinden biri olmasının yanı sıra Milli Mücadele yıllarındanitibaren cumhuriyeti kuran kadrolarla aynı siyasal hatta konumlanmış, Mustafa Kemal veİsmet İnönü ile bireysel hukuku kuvvetli, etkili bir milletvekilidir. Kadro’nun imtiyaz sahibiolarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eserleri, üzerindeki baskı ve tepkilerden ötürüdikkatli bir dil kullanmak durumunda olan Kadro’nun ideolojik esaslarını rahatlıklagözlemleyebileceğimiz alternatif kaynaklardır. Bu kapsamda Kadro’nun sunmuş olduğuekonomik ve politik çerçeve, çalışmaya konu olan dört roman üzerinden değerlendirilmiş,edebiyatın sağlamış olduğu daha rahat bir zeminde incelenmesine olanak tanımıştır.

Kadro is an intellectual movement that has emerged in line with the perspective putforward by Kadro Journal, which is one of the most important opinion journals of TurkishPolitical History. Their published opinions have recieved both attention and critique fromvarious groups. All the key authors of the journal, exempting Yakup Kadri Karaosmanoğlu,have taken over an opposing position to the existing regime in their past, for which they havefirst been convicted than forgiven by the sameregime that they had run political acts against.That was followed by their voluntary contrubiton to formation of the ideology of Turkishrevolution. They have published the journal under great suspicion of both CHP bureaucracyand capital owners and constant reactions due to the development strategy they had proposed.Journal’s grant holder, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, besides being one of the most importantauthors of Turkish literature, was also a deputy who took a position at the same political linewith the founders of the Republic since War of Independence, and had a close relationshipwith Mustafa Kemal and İsmet İnönü. As the grant holder of Kadro, works of Yakup KadriKaraosmanoğlu are alternative resources that Kadro’s ideological rudiments can be observed,since Kadro had to self-censor its contents to some extent due to reactions and oppression. Inthis context, economical and political framework presented by Kadro has been evaluatedthrough Karaosmanoğlu’sfour novels, benefitting from the permissive ground provided byliterature.
Keywords: Ankara; Bir Sürgün; Finance; Kadro Hareketi; Maliye; Panorama; Panorama Kadro Movement; Yaban; Yakup Kadri Karaosmanoğlu