Kalp pili olan hastada metilfenidat kullanımı; Bir olgu sunumu - PERDAHLI FİŞ, NEŞE (My University, 2023)
Kalp Pili Olan Hastada Metilfenidat Kullanımı: Bir Olgu Sunumu Giriş: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocuk ve ergenlerde yaygın görülen nörogelişimsel bir bozukluktur. Ülkemizde DEHB tedavisinde kullanılan ilk seçenek ilaçlardan metilfenidatlar ile kalp hızı ve kan basıncında artış, çarpıntı, göğüs ağrısı ve ritim bozukluğu gibi kardiyovasküler sistem yan etkileri görülebilmektedir. Bu olgu sunumunda kalp pili olan DEHB tanılı hastanın tedavi sürecinin tartışılması amaçlanmıştır. Olgu: 9 yaş 7 ay erkek hasta kliniğimize dikkat dağınıklığı, ders başarısında düşme, ödevlerde dikkatsizce hatalar yapma, üzerine aldığı görevlerde dikkatini sürdürmede güçlük, organizasyon becerilerinde zorluk yaşama, dikkatinin dış uyaranlarla kolayca dağılması ve unutkanlık şikayetleri ile başvurdu. Hastanın özgeçmişinde 2 yaşında Ventriküler Septal Defekt nedeniyle kardiyak defekt onarımı geçirdiği öğrenildi. Hastanın tarafımıza başvurusundan 3 ay önce dış merkezde yapılan değerlendirmesinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı aldığı, ilaç kullanımı için çocuk kardiyoloji bölümünden ilaç kullanım onayı alınarak kısa etkili metilfenidat 10 mg/gün tedavisi başlandığı, yapılan kontrol muayenelerinde şikayetlerinin devam etmesi üzerine metilfenidat 20 mg/gün dozuna çıkılarak tedaviye devam edildiği, takiplerinde herhangi bir kardiyak yan etki ya da şikayet gözlemlenmediği öğrenildi. Tarafımıza takip edilmek için başvuran hastanın tedavisi metilfenidat 20 mg/gün olarak devam edildi. Süreçteki rutin çocuk kardiyoloji kontrollerinde herhangi bir şikayetinin olmadığı ancak kalp atımının istirahatte 30 atım/dakika olması üzerine kardiyak pacemaker(kalp pili) uygulandığı öğrenildi. Hastanın ailesine metilfenidat tedavisi ile ilgili psikoeğitim verilerek, pacemaker sonrası ilaçsız takip edilmesi planlandı. Ancak ailenin tedaviye benzer şekilde devam etmek istemesi üzerine çocuk kardiyoloji hekiminden metilfenidat kullanımına devam edebileceği şeklinde onay alındı, düşük dozda tedavi yeniden başlandı. Hasta sık takip edilerek, doz değişikliklerinde çocuk kardiyoloji hekimi ile iletişim halinde olunmuştur. Süreçte kilosuna uygun dozda OROS metilfenidat 36 mg/gün kullanan hastanın; dönem dönem davranış sorunları olması üzerine tedavisine risperidon 0.5 mg/gün de eklenmiştir. İlaçlardan faydalanım belirgin olarak tariflenmiş olup, takibi devam etmektedir. İlaçla ilgili herhangi bir yan etki tariflenmemiştir. Kalp hızı ve kan basıncı olağandır. Bu olgu sunumu için aileden onam alınmıştır. Tartışma: DEHB tedavisinde kullanılan metilfenidatlarla ilişkili olarak ani ölüm dahil pek çok kardiyak yan etki bildirilmekle birlikte; konjenital/yapısal kalp hastalıklarında bu riskin artmadığı ve bu hastalarda metilfenidat tedavisi düzenlenebileceği belirtilmektedir. Benzer hastaların takiplerinde uygun çocuk kardiyoloji konsültasyonları ile kontrollü doz ayarlaması yapılarak ve hasta yakın takip edilerek metilfenidat tedavisi düzenlenebileceği akılda tutulmalıdır.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Childrens Mental Health and Disorders; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Psikiyatri; PSİKİYATRİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; PSYCHIATRY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; kalp pili; pacemaker; DEHB; Metilfenidat; Konjenital Kardiyak Defekt; VSD; Olgu Sunumu; DEHB tedavisi; ADHD; çocuk