Monogenean Parasites of White Bream (Blicca bjoerknaLinnaeus, 1758) in Lake Sapanca, Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Araştırma Aralık 2007 ile Kasım 2008 tarihleri arasında Sapanca Gölü'nden yakalanan 123 Blicca bjoerkna'nın monogenean parazitleri ile yapıldı. Dokuz monogenean türü bulundu; Dactylogyrus sphyrna Linstow, 1878, D. falcatus (Wedl, 1857), D. difformoides Glaser and Gussev, 1971, D. wunderi Bykhovskii, 1931, D. cornu Linstow, 1878, D. cornoides Glaser and Gussev, 1971, D. distinguendus Nybelin, 1937, Gyrodactylus sp. ve Paradiplozoon sp. Bu monogenean'lardan D. sphyrna, D. cornu ve D. cornoides çalışılan konakların hepsinde sayısal olarak baskın bulundu, herbiri bazı ilkbahar ve yaz aylarında %100 lük yaygınlığa sahipti. Bu türleri sayısal baskınlık ve yaygınlık bakımından D. distinguendus ve Gyrodactylus sp. takip etti. Diğer parazit türleri nadir olarak bulundu, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında dört veya beş parazit tür grubu hakimdi. Haziran ve Temmuzda sadece üç konakta bulunan D. wunderi ve D. falcatus Türkiye için yeni kayıttır

A survey was made of monogenean parasites on 123 Blicca bjoerkna caught from Lake Sapanca between December 2007 and November 2008. Nine monogenean species were found: Dactylogyrus sphyrna Linstow, 1878, D. falcatus (Wedl, 1857), D. difformoides Glaser and Gussev, 1971, D. wunderi Bykhovskii, 1931, D. cornu Linstow, 1878, D. cornoides Glaser and Gussev, 1971, D. distinguendus Nybelin, 1937, Gyrodactylus sp. and Paradiplozoon sp. Of these monogeneans, D. sphyrna, D. cornu and D. cornoides were numerically dominant in all the host specimens examined, each having a prevalence of 100% in some spring and summer months. These were followed in numerical dominance and prevalence by D. distinguendus and Gyrodactylus sp. The other parasite species were found infrequently, four or five species groups predominated particularly during the spring and summer months. D. wunderi and D. falcatus, found only in June and July on just three host specimens, are new records for Turkey
Sapanca Gölü'nde Tahta Balığı (Blicca bjoerknaLinnaeus, 1758)'nın Monogenean Parazitleri
Keywords: Veterinerlik