Kara para aklamanın makro ekonomi üzerine etkileri ve Türkiye incelemesi - Erdoğan, İhsan (My University, 2009)
Kara Para, Kara Para Aklama, Kayıt Dışı Ekonomi, Yasa Dışı Ekonomik Faaliyetler ÖZET Kara Para Aklamanın Makro Ekonomi Üzerine Etkileri ve Türkiye İncelemesi Kaynağı suç olan kara para ve bu paranın aklaması, hem dünya ekonomisinin, hem de dünya ekonomisinin bir parçası olan ülkemiz ekonomisi için bir sorundur. Özellikle iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve küreselleşme, suç gelirlerinin mali piyasalarda hızlı ve rahat bir şekilde dolaşmasına olanak sağlamıştır. Sınırsız aklama yöntemleriyle elde edilen kara para bir piyasadan başka bir piyasaya girmektedir. Kara para aklamanın ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda etkileri ortaya çıkmıştır. Kayıt dışı ekonominin bir parçası ancak önemli farklılıkları bulunan, kaynağı suç geliri olan bu paralar ekonomileri ve piyasaları olumsuz etkilemektedir. Kara para aklama, ekonomilerde para talebi, gelir dağılımın, rekabet, istikrar, ödemeler dengesi, üretim, istihdam, menkul ve gayrimenkul piyasalar, mali kuruluşların yapısı gibi birçok ekonomik değişkene etkisi olan bir kavramdır. Bu çalışma ile kara para aklamanın ekonomik etkileri incelenmiştir. Kara paranın ekonomi ve piyasalar üzerinde yarattığı olumsuzluklar, kara para ile mücadele eden ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşlar anlatılmıştır. Mücadele konusunda hem ulusal hem de uluslararası kurum ve kuruluşların önemi ve birbirleriyle olan işbirliğinin gerekliliği görülmüştür. Mücadele konusunda, yapılan uluslararası çalışmalara ülkeler katılmalı ve üzerlerine düşen mali ve hukuki görevleri yerine getirmelilerdir. Black Money, Money Laundering, Underground Economy, Illegal Economical Activities

Affects of Money Laundering over Macro Economy and Turkey Case Black money originated from crime and laundering it is a problem both for world economy and for our economy which is a part of world economy. Particularly developments in communication technologies and globalization allow crime revenues to circulate in financial markets fast and comfortably. The black money obtained by numerous laundering methods travels from one market to the other. Laundering black money has affects in the fields of economic, social and politics. This money originated from crime revenue and which is a part of underground economy but has significant differences affects the economies and markets negatively. Money laundering is a concept having affects over many economic parameters such as money demand in economies, revenue distribution, competition, stability, balance of payments, production, employment, markets of movable and immovable assets, and structure of financial institutions. In this study, the negative effects of black money over the economy and markets have been analyzed. Negative effects of black money over economy and markets as well as national and international bodies and establishments struggling with the black money are explained. For struggling issues, the importance of both national and international bodies and establishments as well as their cooperation is found necessary. The countries should contribute in the international efforts for struggling and they should perform their financial and legal tasks assigned.
Keywords: İktisat_Para Yönetimi; Kayıt Dışı Ekonomi; Uluslararası Ticaret