Sanat eğitimiyle insanlaşma sürecinde doğa etkisinin incelenmesi - Öztopcu, Tuğba (My University, 2021)
Çocukların duyuları aracılığıyla öğrendikleri yaşam deneyimleri, yaratıcılıklarını geliştirmenin yanında onları daha çok keşfetmeye yöneltmektedir. Bu açıdan sanat eğitiminde çocukların özgür bir şekilde keşif yapmalarına ve kendi iradeleriyle deneyimlemelerine yönelik gerekli ortamın sağlanması, doğa-sanat ilişkisi üzerinden bireyin, doğanın öğreticiliğinden yararlanılarak, sanatla ve dolayısıyla kendi doğasıyla bağ kurması beklenmektedir.Doğa-yabanıl doğaya yönelik bilgiler genellikle kitap üzerinden öğrenilmektedir. Sanat eğitiminin doğa ile ilişkisi de çoğu kez kitap ve örnek sanat çalışmaları üzerinden atölyelerin sınırlı mekanlarında işlenmektedir. İnsan doğayla temasını kendi eylem ve pratikleri ile şekillendirdiğinde gerçek bağı kurabilir. Bu bağ ile de sanat eğitimi gelişimi doğa tecrübesiyle güçlenir. Bireyin sağlıklı ve çok yönlü gelişimi doğa sanat etkileşiminin doğrudan kullanılması Gelişim Psikolojisi yönünden de gereklidir. Bu sebeple sanat eğitiminde amaç sadece seyretme, izleme, dinleme, taklit etme değil, öğrenenin öğrenme sürecini yapılandırdığı, sorumluluğunu taşıdığı, kısacası öğrenenin bilgiyi kendi oluşturduğu, keşfettiği eğitim ortamlarını sağlamak değerli görülmelidir.İnsanlaştıran eğitim; ezbere görmeyen, ezbere konuşmayan, tüm zamanlarda olan bitenleri kendi aklıyla, kendi gözleriyle ve değer bilgisiyle görmeyi öğreten; insanların bilgisel yeteneklerini ve aynı zamanda etik değerlerini geliştiren bir eğitimdir.İnsanlaşma için doğa, eğitimin de konusu olmalıdır. Sanat eğitimiyle başlayarak tüm disiplinler içinde eğitimde yer almalı, uygulama alanlarına girmelidir. Bu araştırmada, sanat eğitimi derslerinin çocukların sağlıklı ve dengeli bir doğa bilgisi, gözlem ve deneyimiyle olabileceği, sanat- doğa ilişkisi öğreticiliğinden deneyimledikleri eğitimin görme, yaratma eylemlerine etkisi ve tüm bu eğitim sürecinin insanlaşma alanlarına katkısı inceleme altına alınmıştır. Araştırmada “özgürleştirici/ geliştirici/ eleştirel eylem araştırması” deseni kullanılarak, gözlem, görüşme, fotoğraf, video gibi nitel yöntemlerle veriler toplanmış ve uygulamanın öğrenciler üzerindeki etkileri objektif bir şekilde analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma Şanlıurfa Siverek Vakıf Ortaokulu’nda 10 öğrenci ile uygulanmıştır. Yapılan değerlendirmeler ve görüşmeler esnasında öğrencilerden alınan geri dönüşlere bakıldığında, araştırma sonuçlarında olumlu etkiler saptanmıştır.

The life experiences that children learn through their senses not only improve their creativity, but also lead them to explore more. In this respect, in art education, it is expected that the necessary environment will be provided for children to explore freely and experience with their own will, and that the individual will establish a bond with art and therefore with his own nature by making use of nature's teaching through nature-art relationship.Knowledge about nature-wild nature, is generally learned through the book. The relationship between art education and nature is often handled in limited spaces of workshops through books and sample art works. When people shape their contact with nature with their own actions and practices, they can establish a real connection. With this bond, the development of art education is strengthened by the experience of nature. The healthy and versatile development of the individual is also necessary in terms of Developmental Psychology, using the nature-art interaction directly. For this reason, the aim in art education should not only be watching, observing, listening, imitating, but also providing educational environments in which the learner constructs the learning process, bears the responsibility, in short, creates and discovers the knowledge herself.Humanizing education; who do not see or speak by heart, teach to see what is happening at all times with his own mind, his own eyes and evaluation; It is an education that develops individuals' informational abilities and also their ethical values.For humanization, nature should also be the subject of education. Starting with art education, it should take place in all education disciplines and enter the applied fields.In this research, the effects of art education lessons on children's healthy and balanced knowledge of nature, observation and experience, the effect of the education they experience from teaching the art-nature relationship on the act of seeing and creating, and the contribution of this whole education process to the fields of humanization have been examined.In the research, using the liberating/ developing/ critical action research pattern, data were collected with qualitative methods such as observation, interview, photography, video, and the effects of the application on students were analyzed in an objective way. The study was implemented with 10 students in Şanlıurfa Siverek Foundation Secondary School. Considering the feedback received from the students during the evaluations and interviews, positive effects were found in the research results.
Investigation of the impact of nature in humanization process with art education
Keywords: Art Education; Doğa; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Humanization; İnsanlaşma; Nature; Painting; Resim; Sanat Eğitimi