Molla Fenari ve Fazlur Rahman'ın Kur'an'a yaklaşımları - Çiçek, Mehmet (My University, 2009)
Tefsir Usûlü, Kur’an’a Yaklaşım, Molla Fenari, Fazlur Rahman, Tefsir, Tevil, Ulumu’l-Kur’an, Müteahhirin, Modernizm, Neo-Modernizm, Bütünsellik, Vahdet-i Vücut

MOLLA FENARİ VE FAZLUR RAHMAN’IN KUR’AN’A YAKLAŞIMLARI Tefsir alanında, Kur’an’a nasıl yaklaşılmalı sorusu son dönemin önemli konularından biridir. Molla Fenari ve Fazlur Rahman örneklerinden hareketle bu konuya cevap bulmaya çalıştık. Her iki müellifi ayrı ayrı ele almayı uygun bulduk. Bu iki yaklaşımın ayrı ayrı sunumu, onların mahiyeti ile ilgili bilgi verebileceği gibi aynı zamanda ilişkisi sorusuna da cevap verebilecek altyapıyı sağladı. Bu tez çalışmamızdaki temel amacımız ise, iki müellif ışığında müteahhirin dönemi ile modern dönem arasındaki Kur’an’a yaklaşım meselesini örnekleme metodundan hareketle ele almak ve bir takım tespitler ortaya koymaktır. Molla Fenari’nin Kur’an’a yaklaşımını Kur’an’a bakışı, tefsire teorik ve pratik yaklaşımı olmak üzere üç ana başlıkta ele aldık. Fazlur Rahman’ın Kur’an’a yaklaşımının altyapısını oluşturan tarihsel durumu ele aldık. Kur’an’a yaklaşımıyla ilgili önemli olduğunu düşündüğümüz bazı kavramları inceledik. Devamında onun Kur’an’ı anlama ve yorumlama metodolojisini zikrettik. Son olarak onun metodolojisiyle ilgili örnekler verdik. Üçüncü bölümde elde edilen veriler ışığında bu iki müellifin yaklaşımı; içerik ve yöntem olarak karşılaştırılmıştır. Son olarak da Kur’an’a yaklaşımla ilgili önemli gördüğümüz bazı konular ışığında karşılaştırmalar yaptık. Sonuç olarak iki müellifin Kur’an’a yaklaşımlarının birbirlerinden oldukça farklı parametreler üzerine oluştuğu sonucuna ulaştık. Bu tip dönemsel karşılaştırma çalışmalarının tefsir metodolojisiyle ilgili çalışmalarda henüz yeterli derecede incelenmediği ve bunun önemli olduğu kanaatine vardık. Molla Fenari, Fazlur Rahman, Approach of the Quran, Quranic Commentary, Tafsir, Te’vil, Later Generation (Muteahhirin), Modernism, Neo-Modernism, unity of being, Totality ABSTRACT MOLLA FENARİ’S AND FAZLUR RAHMAN’S APPROACHES TO THE QUR’AN Latterly, one of the most important subjects in the field of Quranic Commentary is questioning how to approach to Qur’an. And with the examples Mullah Fenari and Fazlur Rahman we tried to find the answer to this issue. Both of novelists approved to go about one by one. Separate presentation of these two approaches may provide information about the nature of the relationship and also can answer questions on the infrastructure provided. Our thesis is that the main purpose of our study, two editor in the light period müteahhirin (later generations) and the modern period approach to the issue but to deal with the sampling method and to reveal a determined team. Molla Fenari’s approach to the Qur'an, look to the Qur'an, commentary on the theoretical and practical perspectives on three main topics were discussed. Fazlur Rahman’s Approach the infrastructure of the Qur'an, which build the historical situation we took. some concepts We think over it is important to approach we have reviewed. Continued understanding and interpretation of the Qur’anic methodology.that we have mentioned Finally gave examples of his methodology on. In the third section of the data obtained in the light of these two approaches editor of content and methods are compared as. Finally we see the important issues related to approaches to the Qur'an in the light of comparisons made. As a result of two approaches to the editor of the Qur'an based on parameters that are quite different from each other were found. This type of comparison study of periodic studies on the commentary methodology, and this has not been reviewed yet sufficiently and we concluded important to have that conviction.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Modernizm; Tefsir