Tasarım odaklı düşünme yaklaşımına dayalı STEM uygulamalarının 7. sınıf öğrenci̇leri̇ni̇n tasarım odaklı düşünme, öğrenci̇ eylemli̇li̇ği̇ ve gelecek düşüncesi̇ düzeyleri̇ne etki̇si̇ni̇n incelenmesi̇ - Günsal, Merve (My University, 2023)
Bu çalışmada ortaokul 7.sınıf Bilim Uygulamaları dersinde Tasarım Odaklı Düşünme yaklaşımına göre hazırlanan STEM uygulamalarının öğrencilerin tasarım odaklı düşünme, öğrenci eylemliliği ve gelecek düşüncesi düzeylerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden zayıf deneysel desen kullanılan çalışmanın araştırma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Şişli ilçesinde bir devlet ortaokulunda 7.sınıfa giden 46 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada uygulama öncesinde ve sonrasında Tasarım Odaklı Düşünme Ölçeği, Öğrenci Eylemliliği Ölçeği ve Gelecek Düşüncesi Testi uygulanarak, ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı istatiksel olarak değerlendirilmiş ve uygulanan tasarım odaklı düşünme yaklaşımına dayalı STEM uygulamaları ders etkinliklerinin, öğrencilerin tasarım odaklı düşünme, öğrenci eylemliliği ve gelecek düşüncesi üzerinde etkisinin olup olmadığı değerlendirilmiştir. Araştırma sonrasında elde edilen nicel veriler bir istatistik program kullanılarak analiz edilmiştir. Tasarım Odaklı Düşünme Ölçeği ve Öğrenci Eylemliliği Ölçeği analizleri için parametrik testlerden bağımlı t testi, Gelecek Düşüncesi Testi analizleri için nonparametrik testlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Tasarım Odaklı Düşünme yaklaşımına göre hazırlanan STEM uygulamalarının çalışma grubu öğrencilerinin tasarım odaklı düşünme, öğrenci eylemliliği ve gelecek düşüncesi düzeylerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Tasarım odaklı düşünme yaklaşımına yönelik önerilerde bulunulmuştur.

In this study, it was aimed to examine the effects of Design Thinking based STEM activities applied in 7th grade Science Applications lesson on design thinking, student agency and futures thinking levels of the students. Weak experimental design that is one of the quantitative research methods, was used in the study. The research group of the study consisted of 46 7th grade students in a state middle school in Şişli Istanbul on 2022-2023 academic year. In the research, by applying Design Thinking Scale, Student Agency Scale and Futures Thinking Test before and after the application, it was statistically evaluated whether there was a significant difference between the pre-test and post-test scores. With the analysis of the data, the effect of the application on design thinking, student agency and futures thinking levels of the students were evaluated. The quantitative data analyzed with a statistical program. Dependent t test, one of the parametric tests, was used for the analyzes of the Design Thinking Scale and Student Agency Scale. Wilcoxon Signed Rank test, one of the nonparametric tests, was used for the analyzes of the Futures Thinking Test. As a result of the research, it was concluded that Design Thinking based STEM activities had a positive effect on the design thinking, student agency and futuresthinking levels of the study group students. Suggestions have been made regarding the design thinking approach.
Investigation of the effect of design thinking based stem activities on the 7th grade students’ design thinking, student agency and futures thinking
Keywords: Bilim; bilimleri eğitimi; design thinking; Engineering; fen; futures thinking; gelecek düşüncesi; Mühendislik; öğrenci eylemliliği; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (Ortaokullar); Science; science education; student agency; Study and teaching; Study and teaching (Middle school); tasarım odaklı düşünme; Technology; Teknoloji