Yetişkin sporcuların tutkunluk düzeylerinin ruminatif düşünme ve bilişsel esnekliği belirlemedeki rolü - Yılmaz, İpek (My University, 2022)
ÖZETYetişkin Sporcuların Tutkunluk Düzeylerinin, Ruminatif Düşünme ve Bilişsel Esnekliği Belirlemedeki Rolü İpek YILMAZ, Danışman: Prof. Ayşe Oya ERKUT; Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Bu çalışmanın amacı, yetişkin sporcuların tutkunluk düzeylerinin, ruminatif düşünme ve bilişsel esnekliğin belirleyicisi olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın ikincil amacı, yetişkin sporcuların tutkunluk düzeyleri, ruminatif düşünme ve bilişsel esnekliklerinin cinsiyet, spor deneyimi gibi demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya takım sporu yapan 203 kadın (Xyaş: 22,04±3,63), 163 erkek (Xyaş: 22,17±3,39) olmak üzere toplam 366 sporcu (Xyaş: 22,1±3,39) katılmıştır. Katılımcılara “Kişisel Bilgi Formu”, “Tutkunluk Ölçeği”, Ruminatif Düşünme Biçimi Ölçeği” ve “Bilişsel Esneklik Ölçeği” uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız örneklemlerde t-test ve Hiyeraşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan hiyerarşik regresyon analizine göre yetişkin sporcuların uyumlu ve takıntılı tutkunluk düzeylerinin, ruminatif düşünme biçimini ve bilişsel esnekliği anlamlı olarak yordadığını göstermektedir (p<0,05). Sporcuların uyumlu tutkunluk düzeyleri ile bilişsel esneklik düzeyleri arasında pozitif, zayıf doğrusal ilişki (r=0,225, p<0,001), takıntılı tutkunluk düzeyleri ile ruminatif düşünme biçimleri arasında pozitif, orta düzeyde doğrusal ilişki mevcuttur (r=0,619, p<0,001). Yapılan bağımsız örneklemlerde t testi analizi sonucuna göre, cinsiyete göre uyumlu ve takıntılı tutkunluk düzeyinde, spor deneyimine göre ise sadece uyumlu tutkunluk düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Uyumlu tutkunluk alt boyutunda kadın sporcuların erkek sporculara göre ortalama puanın yüksek olduğu; takıntılı tutkunluk alt boyutunda ise erkek sporcuların kadın sporculara göre ortalama puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; yetişkin sporcuların tutkunluk düzeylerinin, ruminatif düşünme ve bilişsel esnekliği belirlemede rol oynadığı görülmektedir. Ayrıca sporcuların tutkunluk düzeyleri cinsiyet ve spor deneyimi değişkeni açısından farklılık göstermektedir.

The Role of Adult Athletes Passions Levels in Determining Ruminative Thinking and Cognitive Flexibility İpek YILMAZ Supervisor: Prof. Ayşe Oya ERKUT; Department of Physical Education and Sport The purpose of this study was to investigate whether or not the level of passion of adult athletes is a determinant of ruminative thinking and cognitive flexibility. This study was also aimed to investigate the differences in the passion, ruminative thinking, cognitive flexibility with regard to sex and year of sport experiences. A total of 366 athletes (M age: 22.1±3.39), including 203 females (Mage: 22.04±3.63) and 163 males (Mage: 22.17±3.39), participated in the study. “Personal Information Form”, “Passion Scale”, Ruminative Thinking Style Scale” and “Cognitive Flexibility Scale” were applied to all the participants. Descriptive statistics, independent sample t- test and Hierarchical Regression Analysis were used for analyzing data. The hierarchical regression analysis showed that adult athletes’ levels of harmonious and obsessive passion were significant predictor of ruminative thinking and cognitive flexibility (p<0.05). There is a positive and weak linear relationship between the adaptive passion levels and cognitive flexibility levels of the athletes (r=0,225, p<0,001), and a positive and moderate linear relationship between the obsessive passion levels and ruminative thinking styles (r=0,619, p<0,001). Independent t-test analysis indicated a sex significant difference in harmonious and obsessive and yera of sport experience difference in harmonious passion (p<0.05). In the harmonious passion the average score of female athletes was higher than male athletes but on the obsessive passion the average scores of male athletes were higher than female athletes. It can be concluded that the passion levels of adult athletes play a role in determining ruminative thinking and cognitive flexibility. In addition, the passion levels of the athletes differ in terms of sex and sports experience.
The role of adult athletes passions levels in determining ruminative thinking and cognitive flexibility
Keywords: Athlete; Athletes; Bilişsel esneklik; Cognitive flexibility; Ruminatif düşünme; Ruminative thinking; Sporcular; SporcuPassion; Tutkunluk