Dil ve kültürel farklılıkların iletişime etkisi : Trakya Bölgesi - Demir, Sevgül (My University, 2022)
İletişim açısından dil ve kültürün değerlendirilmesi, teknoloji etkisi, değişen dünya, farklılaşan koşullar nedeniyle bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmada, kültür ve dil iletişim açısından ele alınarak, Trakya Bölgesi özelinde yorumlanmıştır. Çalışmanın Trakya Bölgesi'nde yapılma sebebi; konu bölgede mevcut olan çok kültürlülük ve Türkçe harici dil kullanımı olarak açıklanabilir. Bu amaçla, dil ve kültürel farklılıklarının ele alınması ile iletişim açısından değerlendirilmesi ve yorumlanması alana katkı sağlayacaktır. Elde edilen bulgular, Pierre Bourdieu ve Edward T. Hall kuramları ile yorumlanmıştır. Habitus, kültürel sermaye ve alan kuramları dil ve kültür açısından ilişkili bulunmuş, proksemik, monokronik ve polikronik zaman, sessiz dil ve yüksek-düşün bağlamlı kültür kuramlarının hem dil hem de kültür açısından iletişim hususunda farklılıklar yarattığı görülmüştür. Çalışmada; mevcut konular kavramsal çerçeveden açıklanmıştır. Bu kapsamda Trakya Bölgesi'nde yaşayan yerel halk açısından dil ve kültürel farklılıkların iletişime olan etkisi araştırılmış ve yorumlanmıştır. Ana kuramlara ek, çalışmaya yardımcı olacak diğer kuramlar sırasıyla; kültürel sermaye, alan, proksemik, monokronik ve polikronik zaman, yüksek ve düşük bağlamlı kültür kavramlarıdır. Trakya Bölgesi'nde yaşamakta olan aynı zamanda o bölgenin kültürüne sahip olan bireylerin, dil ve kültürel özelliklerini korudukları, gelenek ve görenekleri sürdürmeye devam ettikleri belirtilebilir. Bu süreçte ise kendi inisiyatifleri dışında birçok farklılığa uğradıkları, daha çok genç neslin bu farklılıklara kolaylıkla uyum sağladıklarını vurgulamak mümkündür. Dil ve kültürel farklılıkların Trakya Bölgesi özelinde iletişime etkileri; öğrenilen ve diğer nesillere aktarılan alışkanlıklar, bilgiler, değerler vb. açıdan bölge köyleri genelinde benzer özellikler taşımaktadır. Ayrıca Trakya Bölgesi'nde yapılan çalışma da bölge halkının kendilerini farklı kültürleri ve sahip oldukları özellikleri ile öne çıkarmaları, diğer bölgelerden ayırdıkları hususu belirtilebilir.

It has become a necessity to evaluate language and culture in terms of communication due to the effect of technology, the changing world, and differentiating conditions. In this study, culture and language were discussed in terms of communication and interpreted specifically for the Trakya Region. The reason for the study to be carried out in the Trakya Region; it can be explained as the ongoing multiculturalism in the relevant region and the use of languages other than Turkish. For this purpose, the evaluation and interpretation of language and cultural differences in terms of communication will contribute to the field. The findings were interpreted with the theories of Pierre Bourdieu and Edward T. Hall. Habitus, cultural capital and field theories have been found to be related in terms of language and culture, and it has been seen that proxemic, monochronic and polychronic tense, silent language and high-thinking context cultural theories create differences in communication in terms of both language and culture. In the study; existing issues are explained in a conceptual framework. In this context, the effect of language and cultural differences on communication for the local people living in the Trakya Region has been researched and interpreted. In addition to the main theories, other theories that will help the study are respectively; cultural capital, space, proxemic, monochronic and polychronic time, high and low context culture concepts. It can be stated that individuals living in the Trakya Region, who also have the culture of that region, preserve their language and cultural characteristics and continue to maintain their traditions and customs. In this process, it is possible to emphasize that they have undergone many differences outside of their own initiative, and that the younger generation easily adapts to these differences. The effects of language and cultural differences on communication in the Trakya Region; habits, knowledge, values, etc. that are learned and transferred to other generations. In this respect, it has similar characteristics across the villages of the region. In addition, in the study carried out in the Trakya Region, it can be stated that the people of the region stand out with their different cultures and characteristics and distinguish them from other regions.
Keywords: Communication; cultural capital; Culture; Dil; habitus; Halkla ilişkiler; iletişim; İletişim; kültür; Kültür; kültürel sermaye language; Language; monochronic; monokronik; polikronik; polychronic; Public relations; Trakya Bölgesi; Trakya Region