Hicri Takvim Etkisi: Borsa İstanbul Gıda-İçecek, Hizmetler ve Ulaştırma Endekslerinde Yer Alan Paylar Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada, Aralık 2015 tarihi itibarıyla Borsa İstanbul Gıda-İçecek, Hizmetler ve Ulaştırma endekslerinde yer alan paylarda Ramazan ayı etkisininvarlığı, payların 4 Mart 2003 – 13 Ekim 2015 (1 Muharrem 1424 – 29 Zilhicce 1436) tarihleri arasındaki getiri verileri kullanılarak araştırılmaktadır.Literatürde yer alan birçok çalışmadan farklı olarak, Ramazan ayı etkisi bir endeks yerine, Borsa İstanbul’da hesaplanan birkaç endeks (XGIDA, XUHIZve XULAS) içinde yer alan bireysel paylar için test edilmektedir. Hicri takvime göre oluşan bu etkiyi analiz etmek içinse, kukla değişkenli regresyon modelive Kruskal-Wallis testi kullanılmaktadır. Çalışmanın sonuçları, analize dahil edilen yirmi iki paydan hiç birinde Ramazan ayı etkisinin var olmadığınıgöstermektedir. AKENR ve KIPA paylarının getirileri üzerinde ise, diğer bazı hicri ayların pozitif (Rebiyülahir ve Recep) veya negatif (Rebiyülevvel veCemaziyülevvel) etkisi söz konusudur. Bu bulgular, Borsa İstanbul pay piyasasında hicri takvime ilişkin takvimsel etkileri göz önünde bulundurarak anormalgetiri elde etmenin zor hale geldiğini kanıtlamaktadır.

In this study, the existence of the Ramadan effect is investigated in the stocks of Borsa Istanbul Food-Beverage, Services and Transportation Indices as of December 2015 using the stocks return data between 4 March 2003 and 13 October 2015 (1 Muharram 1424 – 29 Dhu al-Hijja 1436). Unlike many studies in the literature, the Ramadan effect is being tested for individual stocks in various indices (XGIDA, XUHIZ, and XULAS) instead of an index. In order to analyze this effect, dummy variable regression model and Kruskal-Wallis test are used. The results of the study indicate that the Ramadan effect do not exist any of the twenty-two stocks that are included in the analysis. On the other hand, some other Hijri months have positive (Rabi II and Rajab) or negative effects (Rabi I and Jumada I) on the returns of AKENR and KIPA stocks. These findings demonstrate that it is difficult to obtain abnormal returns in the Borsa Istanbul Equity Market by considering the Hijri calendar effects.
Hijri Calendar Effect: A Study on the Stocks of Borsa Istanbul Food-Beverage, Services and Transportation Indices
Keywords: İktisat; İşletme