Dilin imgesel gösterimi bağlamında kişilerarası iletişim aracı: emotikonlar - Demirci, Esra (My University, 2017)
İletişim, insanlık tarihi kadar eski bir süreci temsil etmektedir. Bu sürecin, anlamlanması ve değer kazanması kültür ve dil unsurları ile mümkün olmaktadır. İletişim teknolojilerinin gelişmesi ile kültür ve dil evrensel olmakta, iletişim teknolojileri bireylerin yüz yüze iletişim ihtiyacını karşılamaktadır. Bireylerin anlaşılma, kendini ifade edebilme ihtiyaçları, kültürler ile etkileşim içinde olmaları kültürlerarası ve kişilerarası iletişimin disiplinler arası incelenmesine olanak sağlamaktadır. Emotikon yakın tarihte üretilmiştir. Buna rağmen evrensel kabul görmekte ve her geçen gün kullanıcısı biraz daha artmaktadır. Emotikonun sanal bir dil oluşturduğu görülmektedir. Oluşan sanal dil, dil üstü etkiye sahip olmakta ve gösterge olarak da incelenebilmektedir. İletişim aracı olarak dili bir gösterge olarak, göstergebilimin öncülerinden Charles Sanders Pierce, Ferdinand de Saussure ve Roland Barthes’ın, göstergebilimsel bakış açısı çerçevesinde ele alınacaktır. Bu bağlamda dilin imgesel gösterimi olarak emotikonlara yer verilmektedir. 1 Temmuz 2016- 1 Aralık 2016 tarihleri arasındaki Onedio ve Buzzfeed sitelerinin paylaşımları, kültürel farklılıklar ve emotikonlara yüklenen anlamlar incelenecek ve göstergebilimsel analizi yapılacaktır. Ele alınan iki sitenin,Buzzfeed ve onedio, kültürlerarası farklılıkları ortaya konacak ve çıkan sonuçlardan evrensel iletişim araçlarının, kullanıcıları tek tip tepkiselliğe itip itmediği, bulgular sonucunda değerlendirilecektir. letişim, Kültürlerarası İletişim, Kişilerarası İletişim, Göstergebilim, Emotikon DemonstratIon of Language as ImagInatIve wIthIn the context of Interpersonal medIa: EmotIcons

Communication is as old as human history. Understanding this process can only be possible by use of culture and language. With the development of communication Technologies, culture and language become universal, and the need of face-to-face communication can be more fulfilled. Individuals need to understand intercultural and interpersonal communication in order to be understood, to express themselves, and to interact interculturally. Emoticon is a production of the recent times. Despite this, emoticons are accepted universal and the number of its users has been increasing more and more everyday. It is seen that emoticon has been evolving and becoming a virtual language. This new virtual language, has a “supralanguage” effect and can be examined semiologically. Language, as a communication tool, is to be discussed in a theoretical framework, within the scope of the dialectic perspective of Charles Sanders Pierce, Ferdinand de Saussure and Roland Barthes. In this context, the emoticon is featured as a visual representation of the language. In this thesis, the posts on the websites Onedio and Buzzfeed between the dates 1 July, 2016 and 1 December, 2016 are to be examined and cultural differerences and the meanings attributed to the emoticons used in this websites are to be analysed and interpreted semiologically. The intercultural differences between these two websites are to be manifested and whether this universal communication tools make users become monotyped or not are to be evaluated by using the results of the findings. Key Words: Communication, Culture, Interpersonal Communication, Semiotics, Emoticon
Keywords: Dil; Halkla ilişkiler; İletişim; İmge