The future of information an communication technologies in the tourism industry - Ertuğrul, Necati (My University, 2004)
Tez kapsamında bilgi ve haberleşme teknolojilerinin(BHT) turizm sektörü içerisinde yer alan şirketlerin ve ülkelerin küresel rekabetteki paylarını arttırmak için vazgeçilmez bir araç olduğu ortaya konmuştur. Bunu ispatlamak içinde öncelikli olarak sektörün yapısı, bilgi ihtiyaçları ve genel eğilimler incelenmiştir. Bunun ardından BHT'nin sektördeki muhtemel uygulamaları ve sektörde yaratacağı katma değer ortaya konmuştur. Türkiye Turizm sanayisinin durumu diğer ülkelerinkiyle karşılaştırılmıştır. Bununla beraber gerekli olan stratejik planlamaların nasıl olabileceği konusunda hem şirket hem de ülke seviyesinde bilgiler verilmiştir. Böylelikle BHT'nin hem yerel hem de ulusal rekabette yaratacağı faydalar ortaya konmuştur. Türkiye'ye ilişkin olan gerekli bilgileri toplamak için iki farklı yöntem kullanılmıştır. Birinci olarak şirket yetkilileriyle röportaj yapılarak Türkiye'de BT kullanımının hangi düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Şirketler seçilirken BHT'yi en fazla kullanabilecek olan sektördeki lider firmalar ile görüşülmüştür. İkinci olarak da hem yerel hem de uluslararası otellere anket gönderilmiştir. Böylelikle de hem büyük şirketlerin hem de KOBİ'lerin BHT'ye bakış açılarının anlaşılması hedeflenmiştir. Uluslararası piyasalarda yaşanan durum hakkında bilgi toplamak için de Internet ve kütüphaneler kullanılmış, röportajlardan da oldukça faydalı veriler toplanmıştır. Son olarak BHT kullanımının ülkenin gelişmişlik düzeyi ile önemli ölçüde bağlantılı olduğu ve büyük şirketlerin BT'nin kullanımın getireceği faydaları daha iyi kavradığı sonucu ortaya çıkmıştır. The thesis aimed to prove that ICT is a vital need in the tourism sector, and for enterprises and governments, it is necessary to adapt to these technologies to increase their share, in global the competition. To prove this the thesis firstly analyzes the structure, information needs, and the current trends within the industry. After this analysis the possible applications and future benefits of ICT is outlined. The role of Turkish Tourism Industry is discussed separately in different sections to compare where the Turkey is within the international competition. Also the necessary strategic actions to be carried is given to indicate the ways ICT can increase the competitiveness power of companies and countries. To find out the current situation in Turkey two different methods is used. Firstly, interviews with companies are made to realize where Turkey is in the usage of ICT. The companies were chosen from the market leaders to understand the point reached by the industry. Secondly, a questionnaire is send to local and international hotels to understand how international chains and SME's approach to ICT. To find out the current situation in international markets secondary data from Internet and libraries is collected. Also information provided from interviews included data regarding the international markets. Finally, the thesis indicated that usage level of ICT is highly dependent on countries income and large international enterprises are the main users of ICT, which are aware of its potential effects.
Keywords: Kitle İletişim_Turizm