Türkiye’de yabancı sermaye ve sınai fikri hakların yabancı sermaye girişi üzerine etkileri - Akmanlı, Barış Hasan (My University, 2005)
Teknoloji çağı olarak adlandırılan günümüzde ülkeler arasında ekonomik bütünleşmeye doğru hızla yol alınmakta ve teknolojik işbirliği transferleri artmaktadır. Bu nedenle günümüz ülkelerinin ekonomik faaliyetlerinin önemli bir bölümünü de fikri, sınai ve ticari mülkiyet hakları ve transferleri oluşturmaktadır. Globalleşen dünyada bu mülkiyet haklarından özellikle sınai ve ticari mülkiyet haklarına uyum, dünyaya entegre olmaya çalışan ülkemizde gittikçe önem kazanmaktadır. Bu çalışma ile sınai fikri hakların Türkiye'de yabancı sermaye yatırımları üzerine olan etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Yabancı sermaye girişinin az olmasında sınai fikri hakların tam olarak korunmaması ve tutarlı bir yabancı sermaye politikasının olmamasından kaynaklanmaktadır. Küreselleşen ekonomik düzenin dışında kalmamak için sınai fikri hakların kullanılması ve korunması konusunda uluslararası alanda yeterli kabul edilen düzeye ulaşılmalıdır. Name and Surname: Barış Hasan Akmanlı Field: Business Programme: International Business Supervisor : Professor Gürel Konuralp Degree Awarded and Date: Master - July 2005 Industrial Property, Foreign Investors

FOREIGN INVESTOR IN TURKEY AND THE EFFECTS OF INDUSTRIAL INTELLECTUAL PROPERTIES ON ENTERING FOREIGN INVESTOR Nowadays is named technological age, it is advanced rapidly towards economical integration among countries and increase transfer of technological association. For this reason, an important part of economical activities of today's countries consists of mental, industrial and commercial properties and transfers. In global world, adaptation for especially industrial and commercial properties of these properties is important in our country that strive to be integrated to the world more and more. With this study, it is strive to be explained the effects of industrial property on foreign investments in Turkey. The reasons of entering foreign capital insufficently are not to protect industrial property exactly and not to be consistent policy about foreign capital. Not to stay out of economical system which is global reach to level which is enough in international area about using and protecting industrial property.
Keywords: Dış ticaret; Ticaret; Yabancı Sermaye